Septynias valandas ir daugiau lietuviai Kybartuose laukia įvažiuoti į Kaliningrado sritį.

Prieš šventes lietuviai į kaimyninę šalį skuba įsigyti perpus pigesnių degalų sau ir kaimynui.

Vykstantieji skaičiuoja, kad net ir sugriežtinus sienos kirtimo tvarką – per mėnesį vykti leidžiama tik 5 kartus, o metinė viza kainuoja 500 litų – pigesnių degalų važiuoti į Rusiją apsimoka.

„Mano bakas 80 litrų. Tai man išeina 100–110 litų pigiau. Dabar turiu [neįgalumo] grupę – 350 litų pajamos per mėnesį, tai iš ko man gyvent?“, – kalbėjo LTV Naujienų tarnybos kalbintas vairuotojas.

„[Kaliningrade] benzinas kainuoja mažai – per pusę [pigiau]“, – sakė kitas.

Per parą Kybartų pasienio kontrolės punktą kerta daugiau nei 600 lengvųjų automobilių. Daugiau užtrunkama grįžtant į Lietuvą.

„Jau atvykstančius į Lietuvą muitinės pareigūnai tikrina pagal rizikos faktorius dėl galimų įvežti akcizinių prekių kontrolės. Taip ir susidaro eilės“, – kalbėjo Audrius Šantaras, VSAT Lazdijų rinktinės Kybartų pasienio kontrolės užkardos vadas.

Pasieniečiai pastebi, kad vis daugiau rusų per Lietuvą vyksta į Lenkiją – ten eilės mažesnės nei Lenkijos–Rusijos pasienyje. Be to, daugėja Kaliningrado srities gyventojų pėsčiomis ateinančių į Kybartus apsipirkti.

„Važiuoju į Suvalkus. Aišku, ten vykstu apsipirkti maisto produktų. Statybinės medžiagos ten perpus pigesnės. Lietuvoje neperku, brangu“, – sakė kalbintas kaliningradietis.

„Vykstu į Marijampolę, vežu remontuoti automobilių variklius. Norėtųsi ir dažniau pas jus važiuoti. Bet galiu tik penkis kartus. Nors į Lietuvą atvežu pinigų. Lietuviai gerai dirba ir pigiau“, – sakė kitas.

„Perkame dešras pas jus. Jos kažkokios kokybiškesnės“, – sakė moteris.

Per parą pėsčiomis sieną su Kaliningardo sritimi kerta daugiau nei 400 žmonių.