Šiuo metu Lietuvos vandens tiekimo asociacijai vadovaujančio 46 metų B. Miežutavičiaus baudžiamąją bylą ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas. Jame pasirodė ne tik kaltinamasis, bet ir būrys buvusių VV valdybos narių – jie byloje apklausti kaip liudytojai.

Prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, kad B. Miežutavičius 2007-ųjų sausio 2-ąją pasirašė įsakymą, kuriuo sau skyrė keturių mėnesių vidutinio atlyginimo – 35 tūkst. 830 Lt – priedą už papildomą darbą, todėl netrukus į jo mokėjimo kortelę buvo pervesti 24 tūkst. 901,45 Lt (atskaičiavus mokesčius).

B. Miežutavičiaus įsakyme buvo nurodyta, kad jam priedas yra mokamas už papildomą darbą, ruošiant studiją ir paraiškas Europos Komisijai dėl struktūrinių fondų paramos pagal ISPO programą.

Tame pačiame B. Miežutavičiaus įsakyme buvo nurodyta dar 11 darbuotojų, kuriems taip pat nurodyta išmokėti įspūdingus priedus.

Buvęs VV generalinis direktorius neigia jam mestus kaltinimus, tačiau pagal įsakymą gautą priedą grąžino į bendrovės sąskaitą. Tiesa, po pusmečio Vilniuje pasikeitus valdžiai B. Miežutavičius pasiekė, kad priedas jam vis dėlto būtų išmokėtas.

R.Vainienė: priedai buvo mokami „ekonomiškai negirdėta ir neregėta forma“

Skandalinga istorija apie priedų mokėjimą VV darbuotojams išaiškėjo 2007-aisiais, kai tuo metu bendrovės ekonomikos direktore buvo paskirta Rūta Vainienė. Patikrinusi dokumentus ji nustatė, kad darbuotojams yra išmokėti „astronominiai“ priedai.

Prieš teismo posėdį B. Miežutavičiaus „boba“ išvadinta Laisvosios rinkos instituto prezidentė sakė, kad VV generalinis direktorius neteisėtai išsimokėjo priedą, nes nebuvo gavęs bendrovės valdybos leidimo.

Patikrinusi dokumentus R. Vainienė išsiaiškino, kad priedai darbuotojams buvo mokami „ekonomiškai negirdėta ir neregėta forma“ – vieną mėnesį darbuotojui paskyrus priedą jau kitą mėnesį priedas buvo skaičiuojamas pagal anksčiau gautą atlyginimą ir t.t. Pagal kiekvieną mėnesį didėjantį atlyginimą vėliau buvo paskaičiuoti ir atostoginiai, todėl kai kurie darbuotojai jų gaudavo net po 60 tūkst. Lt.

„Visos lėšos buvo mokamos iš įmonės sąskaitos, kitaip tariant iš tų pinigų, kuriuos žmonės sumokėjo už vandenį“, - teisme sakė R. Vainienė.

Jos teigimu, priedai buvo išmokėti už darbą, kurį darbuotojai turėjo atlikti pagal savo pareigines instrukcijas. Įspūdingas sumas gavo ir vyriausioji buhalterė, ir jos pavaduotoja, nors projektams ruošti VV buvo įsteigtas specialusis skyrius.

Buvusi VV ekonomikos direktorė sakė, kad B. Miežutavičius slėpė nuo jos informaciją ir netgi pateikinėjo klaidingą informaciją.

„Vieni duomenys buvo pateikti man, kiti – Statistikos departamentui“, - R. Vainienė prisipažino atsitiktinai pastebėjusi, kad Statistikos departamentui buvo nurodytos didesnės atlyginimams sumokėtos sumos.

Pasak jos, patikrinimo metu paaiškėjo, kad VV buvo pasirašyti net keturi įsakymai dėl priedų skyrimo ruošiant projektus dėl paramos iš struktūrinių fondų gavimo.

Ž.Šilgalis: buvo išmokėti protu nesuvokiami priedai

Tuo metu VV valdybai vadovavęs Žilvinas Šilgalis teisme sakė, kad B. Miežutavičius sau priedą skyrė tuo metu, kai jau žinojo, jog bus atleistas iš generalinio direktoriaus pareigų.

„2006-ųjų pavasarį valdyba ketino B. Miežutavičių atleisti iš pareigų kaip praradusį pasitikėjimą, bet jis tada gavo nedarbingumo lapelį ir ilgai sirgo, - teisme sakė Ž. Šilgalis. – 2007-ųjų sausio pradžioje jis grįžo į darbą, žinojo, kad netrukus bus surengtas valdybos posėdis ir jame bus atleistas, jis sausio pradžioje pasirašė įsakymą dėl priedų skyrimo“.

Pasak Ž. Šilgalio, pagal Akcinių bendrovių įstatymą priemoką B. Miežutavičiui galėjo skirti tik valdyba, tačiau leidimo nebuvo gauta, be to, apie priedų skyrimą valdybos posėdžiuose net nebuvo kalbama.

„Valdyba tokius jo veiksmus įvertino kaip piktybiškus, todėl buvo priimtas sprendimas kreiptis į prokuratūrą“, - Ž. Šilgalio teigimu, netrukus B. Miežutavičius pinigus grąžino. Gautus priedus grąžino ir kai kurie darbuotojai.

Pasak politiko, VV buvo mokami „protu nesuvokiami priedai“ – kai kurie darbuotojai per mėnesį prie algos gaudavo net po 80 tūkst. Lt.

Nustatyta, kad darbuotojams priedus prie algos B. Miežutavičius galėjo skirti, todėl policija nerado įrodymų, jog pinigai buvo iššvaistyti.

Ž. Šilgalis abejojo, kad projektus apskritai rengė darbuotojai. „Manau, kad tuos projektus rengė verslo struktūros, kurios buvo suinteresuotos gauti užsakymus“, - pažymėjo politikas.

Už svetimo turto pasisavinimą B. Miežutavičiui gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Priedą leido išmokėti socialdemokratų vadovaujama naujoji valdyba

B. Miežutavičius kaltę neigia ir tvirtina, kad būtent dėl jo pastangų buvo įgyvendintas Vilniaus gyventojams svarbus projektas – buvo nutiestas vandentiekis į Bajorus, Tarandę ir Balsius.

Pasak B. Miežutavičiaus, projekto vertė – 40 mln. eurų, jam parengti iš valstybės buvo sumokėti didžiuliai pinigai, tačiau EK nusprendė, kad dokumentai netinkamai paruošti ir atsisakė jį finansuoti.

„Lietuvai grėsė sankcija – grąžinti 10 mln. Lt, todėl iš Finansų ir Aplinkos ministerijų gavau nurodymą paruošti projekto korekciją per dvi savaites. Netrukus buvau Briuselyje, projektas buvo patvirtintas, o aš atleistas iš darbo“.

Buvęs VV generalinis direktorius aiškino, kad atleistas iš darbo kreipėsi į teismą, kuris jį grąžino į pareigas. 2007-ųjų sausio 2-ąją grįžęs B. Miežutavičius pasirašė dokumentus, o kitą dieną vėl buvo atleistas.

B. Miežutavičius neslėpė, kad pinigus buvo grąžinęs, tačiau vėliau naujoji VV valdyba, kuriai vadovavo socialdemokratas Gintautas Paluckas, nusprendė, jog jam priklauso priedas prie atlyginimo ir vėl tą pačią sumą išmokėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją