„Eliksyro“ šeimininkas Eimutis Kuzmickas pasakoja šį verslą pradėjęs maždaug prieš dvidešimtį metų. Anot jo, tą dieną, kai Vilniuje vyko paskutinis sovietų armijos paradas. Per tą laiką videotekoje susikaupė aštuoni tūkstančiai filmų, dalis – po kelias kopijas, kurias netrukus ketina pradėti pardavinėti, nes duris „Eliksyras“ uždarys nuo balandžio 1 d.

Anot E. Kuzmicko, greitu ir puikios skverbties internetu besigiriantys lietuviai tuo ryšiu itin sėkmingai naudojasi ir parsisiųsdami filmus iš interneto, kas ir pražudė nuomos punktus.

„Mačiau „Karibų piratus“ per telefoną, - net vaikai giriasi...“, - apie piratavimo mastus kalba E. Kuzmickas. Videoteką ketinantis uždaryti E. Kuzmickas pasakoja, kad „Eliksyro“ sukaupti filmai bus po truputį pardavinėjami už 10-15 litų – geriausi ir vertingiausi, kiti – pigiau. Kai kurie klientai jau dabar užsisakė dalį filmų, dalis liks paties šeimininko kolekcijoje.

Paskutinė „Laukimo“ video nuoma likusi Žirmūnų rajone, viename iš didžiųjų prekybos centrų. Šeimininkas Vytautas Gubinas sako laukiantis, kol baigsis nuomos sutartis ir uždarys verslą.

„Kovo pirmą mes jau iškeliame rankas prieš internetą ir jau pasiduodam“, - sakė V. Gubinas. Anot jo, nuomas pražudo „totalūs parsisiuntimai“ iš interneto.

„Padarykite kokiame prekybos centre kasą, kur nieko nereikia mokėti už prekes ir pažiūrėkite, kiek žmonių eis į tas, kur reikia mokėti“ , - juokdamasis apie besibaigiantį verslą kalbėjo V. Gubinas.

Videotekų šeimininkai sako tikėjęsi, kad per krizę žmonės išeis iš kinoteatro ir filmus žiūrės namuose, kartu su draugais. Nes bilietas į kiną vienam kainuoja apie 18 litų, o DVD nuoma, kurią gali žiūrėti visa kompaniją – 5-6 litus. Tačiau kinas ir toliau liko socialinio bendravimo forma, o filmų mylėtojai aktyviau pradėjo naudotis piratiniais portalais.

„Per vienuolikos darbo valandų darbo dieną būna apsilanko vienuolika žmonių. Tai maždaug po žmogų per valandą. Priskaičiavus savaitgalius, vidurkis per dieną – 35, prieš kelerius metus per dieną sulaukdavome apie 300“, - sakė V.Gubinas. Kaip ir E. Kuzmickas, jis pasakoja, kad lietuviai piratavimo nelaiko gėdinu dalyku.

„Pas mus tokia norma, kad ateina tėvas su vaikučiu, vaikas prašo vieno, kito animacinio filmo, tėtis garsiai sako „aš gi tau atsiųsiu“ ir vaikas nuo mažų dienų supranta, kad galima atsisiųsti. Žmonės nesivaržo, prisipažįsta, kad siunčiasi, todėl ir rečiau lankosi. Lietuvoje tai nėra jokia gėda“, - sakė V. Gubinas. Ji tvirtina, kad Vilniuje jokių nebeliko legalių videotekų, prieš kelerius metus nebeliko ir nelegalių nuomos punktų.

Per vasario mėnesį „Laukimas“ ketina išparduoti savo kolekciją. Po truputį dabar parduodami uždarytų videotekų DVD, kainuojantys nuo 4 iki 6 litų.

DVD platintojai atliepia, kad užsidarius minėtoms dviems videotekoms, tokių visai neliks. Anksčiau diskus nuomai parduodavę dešimtimis, šiandien skaičiuoja juos vienetais.

„Realiai šiai dienai niekas nevyksta, nes neįdomu niekam. Filmo su licencija nuomai šiandien mes parduodame 2-3 vienetus. Jeigu užsidarys „Laukimas“ ir „Eliksyras“ liks apvalus nulis pirkėjų. Anksčiau to paties filmo su licencija nuomai mes parduodavome 150“, - sako „Audis“ komercijos direktorius Artūras Stasiulionis.

Po penkerių metų pernai savo nuomos verslą uždarė ir DVD holivudine produkcija prekiaujanti „Forum Cinemas Home Entertainment“.

„Pagrindinė priežastis – didelis piratavimo lygis, dar iškritusi krizė, neadekvačios nuomos kainos. Tarkim, 2007 m. mūsų personalas negalėdavo sėdėti – išnuomodavome po 400-500 DVD, paskui sumažėjo iki 10-20 paprastomis dienomis, didesnis aktyvumas tik savaitgaliais vyksta“, - sakė įmonės atstovas Tomas Baublys. Anot jo, dabar daugiau yra pirkėjų, kuriuos dažniausiai domina dubliuoti animaciniai filmai vaikams.

Tuo tarpu „Forum Cinemas“ kino teatrų projektų vadovas Gintaras Plytnikas taip pat įsitikinęs, kad videotekas kaip ir muzikos pardavimus nužudė netvarka internete.

„Kino teatrai nelabai reaguoja į pasikeitimus internetinėje erdvėje (...) Mes gyvename priklausomai nuo to, kokie filmai rodomi. (...) Mes esame socialinis reiškinys ir kino teatras, ačiū Dievui, technologiškai vis dar priešakyje dėl savo didelių ekranų salėse ir dėl garso technikos, kuri yra aukščiausio lygio. Čia mes galime tik džiaugtis, nes internetas mūsų taip nepapjovė, kaip papjovė kolegas“, - sako G. Plytnikas. Tačiau, anot jo, piratavimą internete jaučia ir kino teatrai. Jeigu filmo premjera įvyksta vėliau nei pasaulyje, parduodamų bilietų kiekis gali sumažėti ir per pusę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)