„Vichy" vandens parke buvo rasta pirmos serologinės grupės legionelių, kurios dažniausiai sukelia legioneliozę", – BNS ketvirtadienį sakė tarnybos Saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Veslava Golnis.

Anot jos, pavojingą kiekį bakterijų nustatė Vilniaus visuomenės sveikatos centras, liepos 27 - rugpjūčio 24 dienomis atlikęs patikrinimą. Vandens tyrimų rezultatai parodė tiek čiaupo, tiek vandens tiekimo sistemos taršą legionelėmis.

Rugsėjo 1 dieną buvo priimtas sprendimas laikinai, kol bus atlikti įvairūs saugos įvertinimai, patikrinimai ir parkas susitvarkys su situacija, vandens parkui uždrausti teikti paslaugas. Sprendimas įsigaliojo nuo rugsėjo 6 dienos.

„Laikinai buvo uždrausta vandens parkui teikti paslaugas ir tai tęsis, kol vandens parkas atras priežastis, kodėl legionelės atsirado vandenyje, o priežastimi gali būti nepakankama vandens temperatūra (...) arba nepakankama vandens tiekimo priežiūra", – kalbėjo V. Golnis.

Pasak jos, minėtos bakterijos dauginasi 20-45 laipsnių temperatūroje, o 66 laipsnių temperatūroje neišgyvena, todėl vandens tiekimo sistemoje turi būti palaikoma ne žemesnė nei 51 laipsnių karšto ir ne aukštesnė nei 20 laipsnių šalto vandens temperatūra.

Specialistės teigimu, duomenų apie susirgusius "Vichy" parko lankytojus kol kas nėra.

"Ne visi suserga, ir tai nereiškia, kad visi susirgs iš karto, nes paprastai suserga tie žmonės, kurie yra imlesni, kurių imunitetas prastesnis, vyresnio amžiaus žmonės. Net jeigu yra didesnis legionelių kiekis, tai nereiškia, kad visi iš karto susirgs. Tokių, kad būtų susirgę, neturime", - sakė V.Golnis.

Tuo metu „Vichy“ parko atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas tvirtina, kad tarnyba kalba apie kone trijų savaičių įvykius ir šios problemos jau nebėra.

„Problema yra lėtas sveikatos apsaugos institucijų veikimas, kadangi kalbama apie problemą, kuri yra išspręsta prieš beveik tris savaites. Visiškai jokios grėsmės nėra, nes dabar kalbama apie atvejį, kuris buvo prieš beveik tris savaites, kai buvo trumpalaikis bakterijų suaktyvėjimas, kurį mes patys aptikome ir nedelsiant pašalinome. Yra padaryti oficialūs tyrimai, kurie patvirtina, kad jokios grėsmės nėra. Todėl parkas tęs veiklą“, – DELFI sakė N. Mikalajūnas.

Jo teigimu, jei bus reikalaujama uždaryti parką, bus imamasi įstatymuose numatytų priemonių. Neatmetama, kad dėl to gali būti kreiptasi į teismą.

„Mes savo iniciatyva kas dvi savaites darome tyrimus, mūsų veikla kovojant su šiomis bakterijomis yra efektyvi, parkas veikia daugiau nei trejus metus, per kuriuos apsilankė beveik 2 mln. žmonių ir nė sykio nebuvo jokio susirgimo“, – tvirtino jis.

2011 metais tarnyba dėl vandens taršos legionelėmis tokias priemonės jau taikė dviems sporto klubams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)