Lietuvos eksportui ir pramonei recesija jau baigėsi, tačiau tam, kad atsigautų vidaus vartojimas, dar prireiks laiko - jo augimas pastebimas tik pastaruosius du mėnesius. Taip interviu "Lietuvos žinioms" teigė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Vyriausybės išreklamuotas Ekonomikos skatinimo planas, turintis būti ramsčiu kovojant su krizės padariniais, sulaukia dažniausiai kritiškų vertinimų, tačiau ūkio ministras jų girdėti nelinkęs.

"Galiu drąsiai sakyti, kad mūsų pramonei ir eksportui recesija tikrai baigėsi - įmonės priima naujų darbuotojų, plečia gamybą. Mūsų vidaus vartojimas jau antrą mėnesį auga. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad statybų bendrovės nustojo skųstis... Esu įsitikinęs, kad Ekonomikos skatinimo planas suveikė neblogai, paramą krizės metu gavo 11 tūkst. įmonių. Valdžia ir Ūkio ministerija sudarė prielaidas ekonomikai augti, o pagrindinis valstybės sėkmės laidas yra verslas, kuris sugebėjo atsitiesti ir tempia mūsų ekonomiką į priekį", - sakė D. Kreivys.

Anot ministro, Lietuva gali tapti Šiaurės Europos paslaugų centru, bet nerimą kelia protų nutekėjimas. „Dažnai patys niurzgame, kad mūsų specialistai neva blogi, be kompetencijos, bet, pavyzdžiui, „Barclays" ar „Western Union" vadovai yra sakę, jog į Lietuvą atėjo dėl darbuotojų žinių ir gebėjimų. Mes turime daug talentų, tačiau man neramu, kad nemažai gabių žmonių renkasi emigraciją. Dabar tai milžiniška problema. Ne tik dėl to, kad mažėja dirbančiųjų, bet ir todėl, kad kompanijos, kurios galėtų ateiti į Lietuvą, netenka potencialių darbuotojų. Tai kelia nerimą”, - teigia ministras.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad atėjus žiemai maistas vėl brangs, o turint galvoje įsibėgėsiantį šildymo sezoną, tokia perspektyva atrodytų išties grėsminga, D. Kreivys tokios galimybės nepaneigė. Pasak jo, "grėsmė, kad ims brangti produktai, visada yra", tačiau jis manąs, jog "kol kas supratimas iš verslo pusės taip pat yra".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją