„Dažnai nuo derybų pradžios iki investicijos atėjimo praeina vieneri metai. Esu ne kartą minėjęs, kad nemažai investicijų yra procese, kuri kada iškris, matysime. Yra ir labai rimtų investicijų, kurios gali ateiti. Tikrai vyksta bent keletas labai didelių ir labai rimtų derybų, bet aš nenoriu kelti insinuacijų, palaukime ir pamatysime“, – pirmadienį trumpoje spaudos konferencijoje sakė jis.

Ministro teigimu, šiemet iki spalio pabaigos sulaukta 26 naujų bendrovių, o kitąmet keliamas tikslas prikviesti apie 50 įvairaus dydžio investuotojų. Kitąmet taip pat planuojama atidaryti atstovybę Silicio slėnyje.

Anot D. Kreivio, šiuo metu lietuviams pritraukti daugiau investicijų nei latviams ir estams pavyksta dėl didesnio aktyvumo.

Jis tvirtino, kad vietos verslininkai negali skųstis dėmesiu, nes esą Lietuvos verslo investicijoms šiemet skirti 2 mlrd. Lt, o užsienio bendrovių pritraukimui – 68 mln. Lt, kurie dar nepanaudoti. Be to, visi sumokėti pinigai grįžta per naujos bendrovės sumokamus mokesčius.

„Jeigu kalbėtume apie „Barclays“, tai jie dabar turi 500 žmonių viršydami visus užsibrėžtus planus, o iki metų pabaigoje jie planuoja turėti 700 žmonių ir galbūt augs toliau“, – pavyzdį pateikė D. Kreivys.

Tradiciniame investicijų patarėjų susitikime pirmadienį nagrinėjama Lietuvos verslo aplinka ir korporatyvinio valdymo problemos.

„Taip pat vienas iš klausimų, kurį mes ketiname nagrinėti – kaip mūsų svečiai galėtų prisidėti prie investicijų pritraukimo, pavyzdžiui, galėtų tapti tarsi geros valios ambasadoriais pritraukiant ir kviečiant investicijas į Lietuvą“, – sakė ūkio ministras.

Pirmadienio susitikime taip pat dalyvauja „Barclays“, IBM ir „Western Union“ atstovai.

Nori paslaugų centrų

VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Nocius mano, kad ateityje Vilnius galėtų pralenkti už jį mažesnę Bratislavą, kurioje yra maždaug 30 paslaugų centrų.

Šiuo metu esą įvairiais lygiais deramasi su keliasdešimt kompanijų, dažniausiai kalba eina apie paslaugų centrų kūrimą.

Mantas Nocius
„Naujų investuotojų sukurtas darbo vietas skaičiuojame tūkstančiais. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad tai yra aukštos pridėtinės vertės darbo vietos, kur atlyginimai yra dideli ir nuo jų sumokami nemaži mokesčiai. Norint pritraukti daugiau investuotojų Lietuvai reikėtų daugiau žinomumo, tačiau aš tikrai nematau problemų dėl dotacijų, nes mes gyvename regione, kur visi mūsų kaimynai investicijas perka. Jeigu mes to nedarysime, investicijos neateis“, – sakė jis.

Gyrė išsilavinimą

„Mes buvome maloniai nustebinti išsilavinimo lygiu, aš kalbu apie profesinius įgūdžius, anglų ir kitų užsienio kalbų mokėjimą. Mūsų pirmasis kriterijus buvo rasti gerus darbuotojus, tai mes radome čia“, – žurnalistams sakė prieš porą mėnesių darbą Lietuvoje pradėjusios bendrovės „Western Union“ viceprezidentas bei operacinių sistemų departamento direktorius Davidas Larkworthy.

Davidas Larkworthy
Jis teigė nesusidūręs su didesnėmis problemomis Lietuvoje ir tvirtino, kad Vyriausybės suteikta subsidija nenulėmė bendrovės apsisprendimo.

„Tęsti tai, ką dabar daro“, – paklaustas, ką turėtų daryti Lietuvos Vyriausybė, kad pritrauktų daugiau investuotojų, sakė D. Larkworthy.

DELFI primena, kad per šiuos metus Vilniuje savo technologijų centrą atidarė „Barclays“ bankas, darbą pradėjo „Western Union“ paslaugų centras, įdarbinęs per 190 žmonių, taip pat pasirašyta sutartis su IBM dėl tyrimų mokslo srityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją