Pernai ministro motinos Florentinos Kreivienės valdoma bendrovė „Specializuota komplektavimo valdyba" (SKV), kurios valdybos nariu anksčiau buvo pats D.Kreivys, su partneriais laimėjo du konkursus Vilniaus mokyklų pastatams renovuoti. ES lėšos šiems projektams atkeliavo iš Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA), pavaldžios ne kam kitam, o D.Kreivio vadovaujamai Ūkio ministerijai.

Gegužę SKV su bendrovėmis „Dalsta" ir „Bikusta" tapo sostinės Karoliniškių gimnazijos pastato renovacijos vykdytojais. Sutarties vertė – 2,89 mln. litų. Tą pačią dieną, 2010 m. gegužės 28-ąją, tos pačios trys bendrovės pasirašė dar vieną solidžią sutartį. Už beveik 3,59 mln. litų jos ėmėsi renovuoti Vilniaus „Ąžuolyno" pagrindinę mokyklą.

Konkursui finansuoti skiriamos ES lėšos, tačiau jų skyrimą turi patvirtinti ministras. Konkursą bendrovės laimėjo pasiūliusios mažiausią kainą.

Po šio įsakymo įsigaliojo ES lėšomis finansuojamų viešosios paskirties pastatų renovavimo projektų sąrašas. Ministro parašu patvirtintame sąraše nustatyta, kad Karoliniškių gimnazijai reikia skirti daugiau kaip 2,34 mln. litų ES lėšų ir beveik 459 tūkst. litų iš "kitų finansavimo šaltinių". Kitaip tariant, iš valstybės kišenės. Tame pačiame sąraše patvirtintas finansavimas ir "Ąžuolyno" mokyklos renovacijai. Ministro įsakymu nustatyta, kad šiam projektui reikia skirti dar daugiau, nei užsiprašė SKV su partneriais – 3,64 mln. litų.

Primename, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra pradėjusi tyrimą norėdama išsklaidyti dėl ūkio ministro veiklos kilusius įtarimus - ūkio ministras galėjo, nesilaikydamas įstatymu nustatytos nusišalinimo pareigos, dalyvauti priimant sprendimus, susijusius su bendrovėmis „Stamija“ ir „Makveža”, valdančios prekybos tinklą „Moki–veži“, kurių pagrindinė akcininkė yra D. Kreivio motina.

Pinigus skyrė dabartinis ministro patarėjas

Ūkio ministro Dainiaus Kreivio patarėjas Darius Indriūnas, į šias pareigas paskirtas pernai rugsėjį, yra tiesiogiai atsakingas už ES milijonų skyrimą ministro motinos įmonei, rašo naujienų portalas diena.lt.

Tuomet, kai Vilniaus savivaldybė vykdė viešuosius pirkimus Karoliniškių gimnazijos bei "Ąžuolyno" mokyklos renovacijos darbams, D.Indriūnas, ėjęs tuomečio mero Viliaus Navicko patarėjo pareigas, vadovavo savivaldybės viešųjų pirkimų komisijai. Būtent ši komisija vykdė konkursus ir priėmė galutinį sprendimą pasirašyti sutartis su ministro motinos F. Kreivienės valdoma įmone bei partneriais - bendrovėmis "Dalsta" ir "Bikusta".

Sostinės vicemeras Romas Adomavičius diena.lt patvirtino, kad tuomet, kai buvo sprendžiama, kas renovuos Karoliniškių gimnaziją bei "Ąžuolyno" mokyklą, lemiamus sprendimus priėmusiai viešųjų pirkimų komisijai vadovavo D.Indriūnas.

"Jis komisijai vadovavo iki paskyrimo į "Vilniaus vandenis", - diena.lt sakė R.Adomavičius.

Pasak diena.lt, ES lėšų skyrimą šiems dviem projektams ministras D.Kreivys įsakymu patvirtino 2010 metų rugsėjo 14 dieną, o po dviejų dienų, rugsėjo 16 dieną V.Navicko komandą palikęs D.Indriūnas tapo ūkio ministro patarėju.

D.Indriūnas neigia pranešimus

Ūkio ministro patarėjas Darius Indriūnas neigia pranešimus, neva būdamas Vilniaus savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos vadovu, darė įtaką pirkimui, kuriame dalyvavo įmonės, kuriose mažumą akcijų turi D. Kreivio mama.

„Tuo metu, kai buvo pasirašoma sutartis dėl rangos darbų Karoliniškių gimnazijoje bei „Ąžuolyno“ mokykloje, savivaldybėje jau nedirbau. Minimą sutartį 2010 m. gegužės 28 dieną pasirašė savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas, kurio nutartimi ir buvo sudaryta komisija“, – sako D. Indriūnas.

D. Indriūno teigimu, Savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos darbas yra visiškai nesusijęs su Ūkio ministerijos skirstoma Europos Sąjungos parama. Savivaldybės viešųjų pirkimų komisija konstatavo, kad minėtas konkursas įvyko skaidriai. „Viešųjų pirkimų komisija neturi galimybės matyti, kokie pinigai – europiniai ar nacionaliniai – figūruoja pirkimuose, komisija nemato, kas yra tų pinigų skirstytojas, komisijos darbas – sutikrinti viešųjų pirkimų procedūras, kad konkursas įvyktų skaidriai ir teisingai“, – sako D. Indriūnas. Svarbiausias kriterijus, pagal kurį buvo nustatytas viešojo pirkimo konkurso nugalėtojas, buvo mažiausia pasiūlyta kaina.

Faktą, kad D. Indriūnas negalėjo daryti įtakos pirkimo rezultatams, įrodo jo paskyrimo į AB „Vilniaus vandenys“ vadovus data – 2010 m. balandžio 27 d. D. Indriūnas buvo paskirtas AB „Vilniaus vandenys” generaliniu direktoriumi ir nuo to laiko nebedirbo Vilniaus savivaldybėje.

Ūkio ministras Dainius Kreivys šiuos kaltinimus vertina kaip puolimo prieš jį tąsą.

„Teigti, kad D. Indriūnas protegavo su manimi siejamas įmones, absurdiška. Su Dariumi Indriūnu darbo pokalbio pirmą kartą susitikau 2010 metų rugpjūčio viduryje. Kadangi tai kvalifikuotas specialistas, maždaug po mėnesio – rugsėjo devintąją jis buvo priimtas dirbti į Ūkio ministeriją“, – sako ūkio ministras D. Kreivys.

2010 m. rugsėjį iš ūkio viceministrų atsistatydinus Arnoldui Burkovskiui, į jo vietą viceministru buvo paskirtas tuometinis ministro patarėjas Daumantas Lapinskas. Atsilaisvinus patarėjo pozicijai, į ūkio ministro patarėjus buvo paskirtas Darius Indriūnas, skelbiama Ūkio ministerijos pranešime.

Neigia skyręs pinigus įmonėms

„Viešųjų pastatų, tarp kurių yra ir daug mokyklų, renovavimas nieko bendra neturi su parama verslo įmonėms. Kalbama apie švietimo pastatų renovaciją, kurių konkursus organizuoja savivaldybės. Ūkio ministras pasirašo įsakymus skirti pinigus viešiesiems juridiniams subjektams, o ne konkrečioms įmonėms, kurios atliks rangos darbus. Pasirašant įsakymus ministrui teikiama projektų vertinimo, atlikto LVPA ekspertų, ataskaita, kurioje informacijos apie rangovus nėra“, – sako ūkio ministras D. Kreivys.

310 mokyklų ir darželių finansavimą skirsčiusios Lietuvos verslo paramos agentūros direktorė Diana Vilytė neigia „Diena media“ valdomų dienraščių informaciją, kad Ūkio ministerijos vadovas galėjo daryti įtaką, pasirenkant konkrečias mokyklas arba juo labiau jų rangovus, rašoma ministerijos pranešime.

„Renovuojamų mokyklų sąrašai buvo sudaryti bendru Ūkio ir Švietimo ir mokslo ministerijų sutarimu ir jį dar 2009 metais patvirtino abu ministrai. Vėlesnius viešuosius pirkimus organizavo savivaldybės. Tada ministras savo parašu patvirtino pinigų skyrimą mokykloms“, – pasakojo D. Vilytė. Pasak jos, iki šiol dar nebuvo atvejo, kad ministras nepasirašytų įsakymo skirti lėšų viešąjį pirkimą įvykdžiusiai mokyklai.

Ji taip pat patvirtino, kad Ūkio ministerijos vadovas neturėjo ir negalėjo padaryti jokios įtakos rangovo pasirinkimui. „Kaip rodo mūsų turimi dokumentai, dienraštyje minėtų įmonių sudaryti konsorciumai laimėjo konkursą dėl Karoliniškių mokyklos renovacijos, kuriame dalyvavo 7 įmonės, ir „Ąžuolyno“ mokyklos renovacijos konkursą, kuriame dalyvavo 5 įmonės. Pagrindinis šių konkursų kriterijus buvo mažiausia kaina“, – teigė LVPA vadovė.

Ji taip pat sakė, kad informacija apie neva skubų pinigų pervedimą per dvi dienas yra melaginga: „Paprastai patikrinimo ir pinigų pervedimo procedūra užtrunka 30–35 dienas.“ Pasak D. Vilytės, minėtose mokyklose darbai dar iki galo nėra atlikti, todėl pervesta tik dalis pinigų.

Anot ministerijos pranešimo, projektų vertinimo ataskaitoje, kurios formą yra patvirtinusi Finansų ministerija, yra teikiama informacija apie pareiškėją, trumpas projekto aprašymas, projekto tikslai, uždaviniai, veiklos ir planuojami rezultatai: renovuotas pastatas, sutaupyta energija.

Įžvelgia verslo grupių interesus

Pasirodžius dar daugiau informacijos apie ūkio ministro Dainiaus Kreivio galimai painiojamus interesus, ministras prakalbo apie "tam tikrų verslo grupių" interesus jį spausti, siekiant pasinaudoti Europos Sąjungos pinigais.

„Aš galiu kalbėti tik faktais, nenoriu sakyti, kad tai tiesiogiai siejasi su mano puolimu, bet iš tiesų yra daug norinčių pasinaudoti ES parama galbūt nelabai skaidriai. Pavyzdžiui, metus laiko pas mane vaikščiojo Vilniaus sporto rūmų rekonstrukcija suinteresuoti asmenys. Paramos mes jiems neskyrėme, nes projektas buvo neužbaigtas", - naujienų tinklalapiui vz.lt sakė ministras.

Konkrečių spaudimo pavyzdžių ar verslininkų pavardžių ministras neįvardijo.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmų savininkė - su Vladimiru Romanovu siejama Ūkio banko investicinė grupė - dar 2008 metais norėjo atgaivinti ne tik vaiduokliu virtusį pastatą, bet ir visą šalia jų esančią teritoriją - apie 13 ha plotą.

Nagrinėti D.Kreivio turtus, galimą interesų painiojimą ėmėsi taip pat su V.Romanovu siejamos „Diena Media" valdoma žiniasklaidos grupė.

D.Kreivys taip pat žada kreiptis į teismą dėl žiniasklaidos grupės „Diena media“ informacijos, neva jis skyrė paramą motinos įmonei. Politikas ją vadina „šmeižtu”.

Pasak D. Kreivio, jis kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), prašydamas išaiškinti, ar tiksliai užpildytos jo deklaracijos.

Pasiaiškinimas tenkina

Premjeras Andrius Kubilius priima ūkio ministro Dainiaus Kreivio ir LVPA vadovės Dianos Vilytės paneigimą dėl publikacijų spaudoje, kuriose ministras kaltinamas, esą suteikė paramą savo motinos įmonėms.

„Ūkio ministras paaiškino, kad skyrė devynis šimtus milijonų litų trijų šimtų Lietuvos mokyklų renovacijai. Verslas paramos negavo - paramą gavo mokyklos,“ – pasakė ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Viešųjų pastatų renovavimo programa nėra parama verslui – pinigai skirti mokykloms atnaujinti. Konkursus atrinkti įmones atlikti renovavimo darbus organizavo savivaldybės. Ūkio ministras konkursų rezultatams įtakos negalėjo turėti. Įvykus konkursams, ministras D. Kreivys pasirašė pinigų skyrimą trijų šimtų mokyklų sąrašams.

„Interesų konflikto nematau. Jei dar yra abejonių, jas turi išsklaidyti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija“, – teigia premjeras. Jo nuomone, publikacijos, kuriose parama mokykloms painiojama su parama verslui, pirmiausia yra ženklas, kad ne už kalnų rinkimai.

„Beveik milijardas litų mokyklų renovacijai, ir dar per krizę – tai didžiulis pasiekimas, džiaugiamės, kad tai galų gale sulaukė dėmesio, “ – kalbėjo premjeras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją