Po kyšininkavimo skandalo iš VV generalinio direktoriaus pareigų atleistas D. Norkus nebus grąžintas į aukštas pareigas, nors teismui ir nurodė formalių pažeidimų jį atleidžiant – esą VV valdybos posėdyje turėjo dalyvauti visi 7 valdybos nariai, o D. Norkus nedalyvavo, nes tuo metu buvo suimtas. Tačiau bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad formalūs valdybos sušaukimo pažeidimai nesudaro pagrindo D. Norkaus atleidimą pripažinti neteisėtu.

D. Norkaus toks teismo sprendimas netenkina ir jis žadėjo jį skųsti aukštesnės instancijos teismui. „Skųsiu, be abejo, matau, kad buvo daug neatliktų darbų ir tai tik buvo pabandyta su manimi susidoroti, - žurnalistams sakė D. Norkus. - Ir jeigu mane atstatytų atgal, aš dar daug ką padaryčiau, nepriklausomai nuo to, ar aš čia esu kaltinamas, ar ne“.

Šiuos žodžius 47 metų D. Norkus ištarė po teismo posėdžio, kuriame buvo atversta jam bei 36 metų rinkodaros direktoriui Nerijui Laurinaičiui iškelta baudžiamoji byla dėl kyšininkavimo.

Pirmajame teismo posėdyje byla net nebuvo pradėta nagrinėti iš esmės, nes jame ne tik nepasirodė N. Laurinaitis (jam nepavyko įteikti šaukimo), bet ir dėl to, kad D. Norkus kaip nepriklausomas kandidatas siekia būti išrinktas į Vilniaus miesto tarybą.

Valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras Giedrius Tarasevičius ir D. Norkui atstovaujanti advokatė Rūta Danutė Paltarokaitė teisėjos N. Vigelienės paprašė kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kuri turėtų nuspręsti, ar leisti D. Norkų teisti dėl kyšininkavimo.

N. Laurinaičio advokatas Mindaugas Paukštė mano, kad į VRK nereikia kreiptis, nes rinkimai įvyks po beveik dviejų savaičių, o kitas posėdis teisme įvyks jau po rinkimų. Pasak teisininko, jeigu D. Norkus būtų išrinktas į Vilniaus miesto tarybą, tuomet vėl reikėtų kreiptis į VRK, nes rinkėjų išrinktas politikas vėl turėtų neliečiamybę. „Tai būtų darbas dėl darbo“, - sakė M. Paukštė.

Ar kyšininkavimo bylą nagrinėjantis teismas kreipsis į VRK, teisėja paskelbs ketvirtadienį.

Darius Norkus
Tuo tarpu D. Norkus po posėdžio žurnalistams įrodinėjo, kad jam iškelta byla dėl kyšininkavimo tėra tik bandymas jam pakenkti prieš rinkimus.

„Manau, kad tai yra bandymas pakenkti man prieš rinkimus, yra daug biurokratų, kurie yra suinteresuoti man pakenkti, o šiai dienai aš kandidatuoju į Vilniaus tarybą ir turiu miestiečių palaikymą, - sakė D. Norkus. - Šiai dienai aš jaučiuosi teisus ir viską laikas parodys“.

D. Norkus įsitikinęs, kad kitą sekmadienį bus išrinktas į Vilniaus miesto tarybą. Paklaustas, ką galėtų nuveikti rinkėjų naudai, kyšininkavimu kaltinamas buvęs VV vadovas aiškino: „Labai daug ką galėčiau nuveikti. Visų pirma norėčiau padaryti, kad Vilniaus pensininkai viešuoju transport važinėtų nemokamai, kad miestas būtų apšviestas žymiai pigiau ir kad krūva biurokratų būtų atleistų, o vietoj jų pinigai būtų skirti namų renovacijai“.

Paklaustas, kaip su kyšininkavimu dera jo rinkiminis šūkis „Esu žodžio žmogus“, D. Norkus į diskusijas nesivėlė ir tepasakė: „Aš teisus“.

Prokurorai ir STT teigia, kad kyšius ėmė pinigais ir kelionėmis

DELFI primena, kad atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad pernai vasarį N. Laurinaitis veikdamas bendrininkų grupėje su 47 metų D. Norkum, iš vienos sostinės bendrovės, siekiančios laimėti viešojo pirkimo konkursą, komercijos direktoriaus reikalavo kyšio. Už tai, kad ši bendrovė konkurse įveiktų varžovus ir su VV pasirašytų programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų pirkimo-pardavimo sutartį, buvo pareikalauta šešiolikos tūkstančių litų. Tačiau „avansas“ – pusė šios sumos – turįs būti perduotas iki pasirašant sutartį.

Po kelių dienų susitikus kavinėje N. Laurinaitis iš bendrovės komercijos direktoriaus priėmė dalį kyšio – 8 000 litų. Tačiau kyšininkams pasirodė to maža – pareikalavo sumą padidinti iki 20 tūkst. litų. Perdavęs D. Norkui pusę gautos kyšio dalies, N. Laurinaitis jam pranešė nutaręs padidinti reikalaujamą sumą. VV generalinis direktoriaus pavaldinio pasiūlymui pritarė.

Dar kartą susitikęs su bendrovės komercijos direktoriumi, N. Laurinaitis pareikalavo, kad dalis sutarto 20 tūkst. litų kyšio būtų perduota ne pinigais, o jam ir dar vienam asmeniui nuperkant poilsinę kelionę į Egiptą.

Bendrovė kyšį davusio jos komercijos direktoriaus dėka buvo pakviesta dalyvauti VV skelbtame viešėjame pirkime apklausos būdu. Netrukus buvo pranešta ją tapus šio pirkimo nugalėtoja ir tarp abiejų bendrovių sudaryta prekių ir paslaugų pirkimo-pardavimo sutartis.

Bendrovė, dėl kyšio tapusi laimėtoja, apmokėjo N. Laurinaičio poilsinę kelionę į Egiptą. Pinigai už dviejų asmenų skrydį į šią šalį ir septynių dienų poilsį prie Raudonosios jūros kainavo beveik keturis tūkstančius litų. Bendrovė juos pervedė į kelionių agentūros sąskaitą. VV pardavimų ir rinkodaros direktorius N. Laurinaitis kurorte lepinosi kartu su bendradarbe.

Nei N. Laurinaitis, nei D. Norkus savo kaltės dėl jiems inkriminuojamos nusikalstamos veikos nepripažįsta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją