Kaip skelbiama šiame dokumente, naujausi Europos Sąjungos pasiūlymai sujungti bankininkystės priežiūrą ir suderinti bankų sprendimų mechanizmus - "svarbūs žingsniai teisinga kryptimi". Tačiau jie lieka neužbaigti, apsiribojus tuo, kad bankininkystės sąjunga steigiama tik euro zonoje. Tai sukėlė susirūpinimą, ypač kylančių Europos rinkų ekonomikose, kad bankams, kurių būstinės įsikūrusios už euro zonos ribų, tokios naujovės gali būti nenaudingos.

EBPO ataskaitoje daroma išvada, jog "ne euro zonos valstybėms turėtų būti leidžiama dalyvauti tiek priežiūros mechanizme, tiek Europos stabilumo mechanizme (ESM). Taip pat siūloma išplėsti bankininkystės sąjungą, kad ji apimtų ir Europos šalis, kurios negalėjo arba nenorėjo tapti visateisėmis jos narėmis.

Ataskaitoje taip pat neslepiama susirūpinimo, jog siūloma euro zonos priežiūros institucija gali skirti nepakankamai dėmesio vietos problemoms, ypač mažesnėse šalyse. Atskiroms šalims reikėtų suteikti pakankamai erdvės ir galių dalyvauti šio bendros priežiūrios mechanizmo veikloje, teigiama ataskaitoje.

Šių metų ERBO ataskaitoje ypač didelis dėmesys sutelkiamas į ekonominės integracijos svarbą. Joje ne tik nagrinėjama Europos bankininkystės sąjungos ateitis, bet ir Eurazijos ekonominės sąjungos steigimo perspektyva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)