„Tik ką šiandien sužinojau, man statistikas atsiuntė tokį laiškelį, kad tas 3,9 proc. yra nominalus BVP augimas, kitaip sakant, be kainų kilimo. Vadinasi, vyksta negražus statistinis lošimas. Ko gero, ekonomika neauga, bet nominaliai, įskaičius infliaciją, mes turime augimą. Bet, matot, viešoj erdvėj niekas nepaaiškina. Aš iki to laiškelio tą skaičių priėmiau kaip realaus BVP augimą. Dabar man išaiškino, kad yra negražiai elgiamasi ir visuomenė yra dezinformuojama, aš manau, politiniais tikslais“, – laidoje teigė VU ekonomistas ir Nepartinio demokratinio judėjimo pirmininkas prof. P. Gylys.

Į tokį profesoriaus pareiškimą akimirksniu sureagavo banko „Swedbank“ vyr. ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis, kuris savo profilyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Prof. Povilas Gylys Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ pasakė, kad Lietuvos statistikos departamentas dėl politinių priežasčių suklastojo I ketvirčio BVP duomenis – vietoje realaus augimo paskelbė nominalų, t.y. nepašalino kainų augimo įtakos. Tikiuosi, kad Statistikos departamentas paprašys viešo atsiprašymo arba imsis teisinių priemonių dėl šmeižto“.

Nerijus Mačiulis
Ekonomisto N. Mačiulio manymu, toks viešas ir niekuo nepagrįstas P.Gylio manipuliavimas yra labai neatsakingas. Jį esą galima paaiškinti tik tuo, kad P. Gylys aktyviai ruošiasi Seimo rinkimams.

Departamentas: nėra pagrindo nepasitikėti duomenimis

Statistikos departamentas, reaguodamas į prof. P. Gylio teiginius, teigia, kad realus šių metų pirmojo ketvirčio BVP pokytis – 3,9 procento, palyginti su 2011 m. pirmuoju ketvirčiu. Nominalus (nepašalinus kainų įtakos) 2012 m. pirmojo ketvirčio BVP pokytis, palyginti su 2011 m. pirmuoju ketvirčiu, sudaro 8,6 procento.

„Kaip Lietuvos statistikos departamento vadovė, atsakingai pareiškiu, kad Lietuvos statistikos departamentas, vadovaudamasis objektyvumo ir profesinio nepriklausomumo nuo politinių bei kitų interesų grupių principu visuomenei teikia objektyvią ir patikimą informaciją, todėl nepasitikėti skelbiama statistine informacija nėra pagrindo”, pranešimą pasirašo departamento generalinė direktorė Vilija Lapėnienė.