Didžiulės „Reuters“ apklausos rezultatai rodo, kad kitais metais Europos ekonomikos krizė gilės. Dauguma ekonomistų mano, kad 2012 m. nebeliks tokios euro zonos, kokia ji yra dabar.

Šį gruodį Europos Sąjungos lyderiai mėgins sustiprinti finansinę savo šalių integraciją, tačiau ekonomikos specialistai baiminasi, kad dėl to skolų krizė nesusilpnės, o užsitęsusi Ispanijos ir Italijos krizė nesibaigs.

Ekonomistai turi vilties, kad Europos valstybių garantuotos skolos, kurios jau traukia žemyn prekybos partnerių ekonomiką, neperaugs į pasaulinę ekonomikos krizę.

Ekonomistų prognozėmis, krizė ištiks daugelį didžiausių pasaulio valstybių, nafta žymiai atpigs, o pasaulio akcijų rinkoms nepavyks visiškai atsigauti po šiais metais patirtų nuostolių.

Optimizmo teikia ekonominė JAV padėtis. Paskutinį šių metų ketvirtį jos rodikliai buvo ir yra geresni, nei prognozuota. Ekonomikos specialistai prognozuoja, kad 2012 m. Amerikos ekonomika augs 2,2 proc., o ES valstybių ekonomikos augimas bus nulinis.

Banko „Standard Chartered Bank“ vyriausiasis ekonomistas Gerardas Lyonsas įsitikinęs, kad pasaulio ekonomika augs, tik pabrėžia, kad „kalbama apie du pasaulius – pirmą 2012 m. pusmetį Europa trauks ją (ekonomiką) žemyn, paskui padėtį pataisys Kinija“.

Iki šiol neaišku, kaip elgsis didelės investicijų kompanijos, kurių krizė kol kas nepalietė. Ekspertai mano, kad jie veikiau investuos pinigus į JAV, nei į problemų apniktą Europą.

Kitais metais aktyviai vystysis Brazilijos ir Kinijos ekonomika. Minėtos valstybės šiemet nukentėjo nuo griežtos finansų politikos, kuria siekta užkirsti kelią infliacijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)