ES pirmininkaujanti valstybė dar turės pasiekti sutarimą su Europos Parlamentu.

Naujų teisės aktų esmė yra įgyvendinti Bazelio komiteto reikalavimus, kad kilus finansų krizei bankai turėtų pakankamai kapitalo ir jų nereikėtų gelbėti mokesčių mokėtojų pinigais.

Ministrų Taryboje buvo pasiektas dalies valstybių, tarp jų ir Lietuvos, reikalavimas, kad išlikus grėsmei šalys narės galėtų pareikalauti iš bankų akcininkų ir vadovų sukaupti didesnes kapitalo atsargas nei numato įstatymai.

Susitikime Briuselyje dalyvavusi Lietuvos finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad kapitalo didinimas Lietuvos bankams neturėtų daryti įtakos išduodant paskolas verslui ir gyventojams.

„Minėtuose dokumentuose numatyta, kad valstybių priežiūros institucijos galės nustatyti ir griežtesnius reikalavimus, jei matys, kad ekonomikoje kaupiasi kažkokie burbulai, jei matys kažkokius disbalansus. Tai tada galės nustatyti ir griežtesnius reikalavimus negu minimalūs Bazelio reikalavimai“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Jei su Europos Parlamentu bus sutarta dėl naujų teisės aktų, reglamentas turėtų įsigalioti kitąmet, o direktyva į valstybių teisę privalės būti perkelta iki 2019 metų.