B. Bernanke sakė, kad to nepadarius Jungtinės Valstijos dėl milžiniškų savo įsiskolinimų gali tapti nepajėgios vykdyti finansinių įsipareigojimų, o tai būtų katastrofiška.

JAV finansų departamento duomenimis, JAV valstybės skola viršys maksimaliai leistiną valstybės skolos limitą - 14,29 trilijono JAV dolerių - 2011 m. balandžio 1-gegužės 31 dienomis.

Šalies valstybės skolos "lubos" Jungtinėse Valstijose nustatomos specialiu įstatymo projektu. Nuo 1940 m. buvo pritarta beveik šimtui tokių įstatymų projektų. Pastarąjį kartą leistinas limitas buvo didinamas 2010 metais - tuomet jis buvo padidintas iškart 1,9 trilijono dolerių. Šias lėšas JAV panaudojo biudžetui finansuoti, taip pat krizės įveikimo programoms.

Duodamas interviu vietos žiniasklaidai B. Bernanke taip pat gynė kontroversiškas JAV centrinio banko ekonomikos skatinimo priemones ir pateikė pavyzdžių, liudijančių šalies ekonomikos atsigavimą, tokių kaip stiprėjantis verslo sektorius ir išaugusios vartotojų išlaidos.

JAV centrinio banko plano įlieti į ekonomiką 60 mlrd. JAV dolerių kritikai mano, kad ekonomika stiprėja, todėl tolesnis banko plano vykdymas tik paspartintų infliaciją.

Ketvirtadienį Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) paskelbė, kad pasaulinės maisto kainos sausį šoktelėjo iki naujų rekordinių aukštumų. FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas sausį augo septintą mėnesį iš eilės.

Reaguodamas į kaltinimus dėl visame pasaulyje kylančių kainų B. Bernanke sakė, kad "šiuo metu infliacija, įskaitant maisto produktų ir energijos kainas, JAV yra gana žema, žemesnė nei kitose pramoninėse šalyse."

Šiuo metu investuotojai nekantriai laukia duomenų apie JAV darbo rinką, kurie gali sustiprinti tikėjimą spartėjančiu šalies ekonomikos atsigavimu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją