G. Nausėda prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika ir kitąmet augs, tačiau mūsų gyvenimas nuo to nepagerės - kainos kils sparčiau, negu atlyginimai.

"Dabartinio ekonomikos augimo nepakanka nedarbo lygiui staiga sumažinti. Jeigu nedarbo lygis išlieka aukštas, naivu tikėtis spartaus atlyginimų didėjimo. Statistika rodo, kad antrąjį šių metų ketvirtį darbo užmokestis kilo nuosaikiai ir tik tam tikrų sektorių darbuotojams. Kitas labai svarbus parametras, turintis įtakos mūsų gyvenimui, - infliacija. Dėl kylančių naftos kainų, euro nuvertėjimo dolerių atžvilgiu infliacija išlieka didelė. Todėl realus atlyginimas ne tik nedidės, bet dar ir mažės - tiek šiais, tiek 2013 metais", - sakė G. Nausėda.

Pasak ekonomisto, silpnosios Lietuvos darbo rinkos vietos yra didelis jaunimo nedarbas ir ilgalaikių bedarbių problema. Pasak jo, nors šiokių tokių veiksmų imtasi, tačiau galima nuveikti ir daugiau – taikyti didesnes lengvatas skatinant darbdavius priimti pirmą kartą darbo rinkoje pasirodantį žmogų.

G.Nausėdos nuomone, problema yra minimalios mėnesio algos (MMA) ir nedarbo išmokų proporcijos. „Dažnai susidaro įspūdis, kad kai kas labiau tenkinasi pašalpomis nei darbu už „minimumą”. Tad būtina sparčiau didinti MMA ir kelti neapmokestinamąjį pajamų dydį”, - siūlo G.Nausėda.

Taip pat nereikėtų užmiršti ir darbo lankstumo didinimo. Tai, pasak jo, išeitų į naudą darbuotojams, ypač neturintiems darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)