Portalas Ekathimerini.com pranešė, kad „National Bank of Greece“ parengė ataskaitą, kurioje aprašomos sunkios Graikijos išėjimo iš euro zonos ir grįžimo prie nacionalinės valiutos drachmos pasekmės. Dauguma autoritetingų ekspertų ir ekonomistų kalba, kad toks scenarijus yra realus.

Iki pakartotinių parlamento rinkimų Graikijoje, nuo kurių rezultatų priklausys šalies likimas, liko mažiau nei trys savaitės.

„National Bank of Greece“ ataskaitoje rašoma, kad Graikijai išėjus iš euro zonos, vidutinės vieno gyventojo pajamos sumažės 55 procentais. Maždaug tiek pat kris banko indėlių vertė bei nekilnojamo turto kainos.

Graikijos analitikai įspėja, kad metinės vienam Graikijos gyventojui tenkančios pajamos nuo dabar gaunamų 19400 eurų (67 tūkstančių litų) sumažės iki 8700 eurų (30 tūkstančių litų), ir jos bus mažesnės nei statistinio Latvijos, Lenkijos ir Kroatijos gyventojo vidutinės pajamos.

Bendras vidaus produktas kris mažiausiai 22 procentais, stipriai išaugs nedarbo lygis – darbo neturės 34 procentai darbingo amžiaus žmonių. Labiausiai nedarbas išaugs jaunimo, moterų ir nekvalifikuotų darbininkų grupėse.

Bankas prognozuoja, kad perėjus prie drachmos, infliacija gali pasiekti 32 procentus, metinės paskolų palūkanų normos pakils iki 37 procentų, o naujoji nacionalinė valiuta gali būti devalvuota 65 procentais.

Analitikai pabrėžia, kad Graikijos išėjimą iš euro zonos lydės rimto socialinio nestabilumo, neramumų ir ekonominės panikos laikotarpis, o dauguma šalies kompanijų šio proceso metu susidurs su milžiniškais sunkumais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (503)