G. Sorosas įsitikinęs, kad norint įveikti krizę euro zonoje, Vokietija turėtų vėl grįžti prie markės, ar bent jau iš dalies atleisti nuo skolų Pietų Europos šalis. Ekspertas mano, kad toks Vokietijos žingsnis akimirksniu padidintų konkurenciją.

„Vokietijos rinką užkariaus pigios prekės iš Italijos ir Ispanijos. Žinoma, tuomet Vokietija turės problemų, o euro zona – jau nebe“, - pažymėjo milijardierius.

Priminsime, kad praėjusią savaitę Portugalijoje ir Ispanijoje vyko visuotinis streikas prieš griežto taupymo priemones. Italijos ir Graikijos profesinės sąjungos taipogi paragino rengti streikus. Panašios akcijos vyks Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje.

Vokietija yra didžiausia euro zonos ekonomika, o jos skolos vertybiniai popieriai laikomi pačiais patikimiausiais. Manoma, kad Europos skolų krizės įvykių raida labai priklausys nuo Berlyno pozicijos.

Pažymėtina, kad dėl euro zonoje susiklosčiusios krizės Europa rizikuoja netekti savo įtakos pasaulinėje arenoje. Pasaulio banko vadovas Robertas Bruce'as Zoellickas negaili kritikos Europos lyderiams dėl pavėluotų ir neryžtingų veiksmų kovojant su įsiskolinimo krize.

Nedarbas Vokietijoje 2012 metų spalio mėnesį išaugo iki 6,9 procento (rugsėjį buvo 6,8 procento). Bedarbių skaičius pastarąjį mėnesį išaugo 20 tūkstančių ir dabar siekia 2,94 milijono žmonių. Ekspertai prognozavo, kad bedarbių skaičius išaugs tik 10 tūkstančių. Be to, tai jau septintas kartas iš eilės, kai Vokietijoje fiksuojamas bedarbių skaičiaus augimas.

Pridusime, kad septyniolikos euro zonos šalių valstybės skola 2011 metais siekė rekordinius 87,3 procentus bendro vidaus produkto, lyginant su 85,4 procento 2010 metais ir 80 procentų 2009 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)