Jis primena, jog nusižengdama principinėms centro dešiniųjų partijų darbo motyvavimo nuostatoms, dabartinė konservatorių ir liberalų vyriausybė faktiškai jau įvedė darbo užmokesčio pajamų progresinį apmokestinimą, nes jau taiko rimtesnėse šalyse nenaudojamą diferencijuotą neapmokestinamų pajamų minimumą.

Krikščionių partijos lyderio teigimu, Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus pasisakymai apie galimą pritarimą populistiniam socdemų atstovų projektui daugiau uždirbantiems žmonėms nustatyti beveik tris kartus didesnį gyventojų pajamų mokesčio viršutinį tarifą "gali įkalti vinį į šalies ekonomikos karstą ir sukelti nekontroliuojamą algų mokėjimo "vokeliuose" bangą".

Kaip pastebi politikas, ketvirtadienį po pateikimo Seimas pritarė tokioms Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisoms, už kurias balsavo ir dalis valdančiųjų.

"Jei konservatoriai savo vedlio pareiškimų paskatinti balsuos ir už įstatymo priėmimą, daugiau dirbantys ir uždirbantys nuo darbo pajamų, įskaitant mokesčius "Sodrai", valstybei privalės pakloti nuo 56 iki 61 procento", - savo vertinimus pateikė Krikščionių partijos pirmininkas G. Vagnorius.

Be to, fiziniams asmenims išmokant dividendus antra tiek gali tekti sumokėti valstybei, jei, pasak ekspremjero, "iki to laiko dar liks iš Lietuvos nepasitraukusių pelno mokėtojų, kurie jau dabar masiškai persiregistruoja protingiau besielgiančiose valstybėse".

"Neatsakingas siūlymas pagal viršutinį progresinį tarifą nusavinti beveik 2/3 uždirbamų pajamų - tai geriausias būdas atbaidyti darbščiausius darbuotojus ir geriausius specialistus nuo darbo, dar labiau sukelti šešėlinę ekonomiką ir nusmukdyti iždo įplaukas", - teigia Krikščionių partijos lyderis.

G. Vagnoriaus manymu, tokia įstatymo pataisa darbščiausius žmonės, lyg kokius nusikaltėlius, finansiškai baustų vien už tai, kad stengiasi daug ir legaliai dirbti bei įgyti aukštesnę kvalifikaciją. "Tačiau tik simbolinius 5 proc. dydžio mokesčius galėtų mokėti individualiu verslu (neįregistravus įmonės) ar pajamų plovimu besiverčiantys asmenys, per metus uždirbantys 120 tūkst. litų ar dar didesnes sumas", - teigia ekspremjeras.

Krikščionių partijos pirmininko vertinimu, tokia nežabota darbo pajamų apmokestinimo progresija ne tik slopintų našesnio darbo motyvaciją bei skurdintų šalies ekonomiką. Ekspremjero manymu, ji mažiau patyrusiai visuomenės daliai pasiųstų klaidingą signalą apie tariamą galimybę pagerinti daugumos žmonių gyvenimą, atimant didesnę dalį uždarbio iš daugiau ar sunkiau dirbančių gyventojų. Ji neišvengiamai pakurstytų primityvias žmonių pajamų ir svetimo turto atiminėjimo aistras, skatintų pavydą ir neapykantą darbštesniems žmonėms ir labiau kvalifikuotiems specialistams.

"Dabartinė šalies konservatorių-liberalų vyriausybė jau užkrėtė didelę dalį visuomenės atiminėjimo, dalijimo ir perskirstymo populizmo virusu. Nauji parlamentarų populistiniai siūlymai dvelkia jau nebe socialdemokratinėmis idėjomis, bet socialistine lygiava, vedančia prie daugumos gyventojų skurdinimo", - tvirtina ekspremjeras G. Vagnorius. Pasak jo, Lietuva nėra tokia turtinga, kad galima būtų žaisti politinius žaidimus su mokesčiais, ypač slopinti gyventojų motyvą daugiau, geriau ir legaliai dirbti.

Krikščionių partijos lyderis ragina kai kuriuos parlamentarus, ypač "konservatorių lyderius ištrinti iš posovietinės sąmonės iliuziją apie tariamai iš kažkur "gaunamus" didesnius atlyginimus - supraskite pagaliau patys ir padėkite kitiems geriau susivokti, jog gaunamos yra socialinės pašalpos, dovanos ar kyšiai, o atlyginimai yra tik uždirbami". Jis primena, jog daugiau uždirbantys ir pagal proporcinę pajamų mokesčių sistemą moka proporcingai didesnius mokesčius nei mažiau uždirbantys asmenys.

"Opozicinėms kairiosioms ir valdžioje esančioms dešiniosioms partijoms derėtų liautis kovoti dėl to, kas taps didesniais socialistais, nepalikti piliečių prie suskilusios Lietuvos ūkio geldos", - kviečia ekspremjeras G. Vagnorius.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas pradėjo svarstyti Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus Seimui pateiktas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurias priėmus Lietuvoje būtų įvesti progresiniai mokesčiai.

Ketvirtadienį po pateikimo už šias pataisas balsavo 39 Seimo nariai, 9 buvo prieš, 20 - susilaikė.

Jeigu Seimas pritartų, pajamos būtų apmokestinamos tokiais tarifais: metinių pajamų dalis, neviršijanti 48 tūkst. litų, apmokestinama 15 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 48 tūkst. litų, bet neviršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 33 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 40 proc. tarifu.

Pasak Seimo LSDP frakcijos seniūno A. Butkevičiaus, pagrindinis įstatymo projekto tikslas - mažinti socialinę atskirtį ir didinti viduriniąją klasę.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)