Interviu „Lietuvos žinioms” mobiliųjų aplikacijų kompanijos "GetJar" vadovas teigė, kad Lietuvoje kompanijos dėl "švogerystės" paprastai nukrypsta nuo teisingos elgsenos.

„Pavyzdžiui, kam nors suteikiamos kiek geresnės sąlygos, tai kenkia investuotojams, tačiau suteikia papildomos naudos. Turintiesiems pažinčių greičiau tvarkomi dokumentai, surengiami susitikimai ir pan. Mūsų kraštuose verslas per pažintis turi neigiamą atspalvį. Tačiau, kita vertus, žmonės yra įsitikinę, kad derybose didžiausią reikšmę turi tokie racionalūs dalykai kaip kaina, kokybė. Vis dėlto įsigilinus į žmogaus sprendimus 99 proc. jie nėra racionalūs. Tokie sprendimai dažniausiai priklauso nuo vieno žmogaus nuotaikos, emocijų, asmeninių intrigų”, - sakė jis.

I.Laursas kritikuoja europietišką verslo modelį, kuris, anot jo, orientuotas į paramą verslui per renovacijos programas, dotacijų skyrimą.

„Verslas čia tiesiogiai remiamas valstybės biudžeto lėšomis. Pirmiausia, tai nėra sąžininga mokesčių mokėtojų atžvilgiu, jiems tenka našta verslo nesėkmės atveju, o sėkmė atiduodama verslininkams. Antra, verslui suteikiamos lėšos nėra prižiūrimos. Valstybės atstovams, skiriantiems lėšas, dėl jų nei karšta, nei šalta”, - „Lietuvos žinioms” sakė jis.

I. Laursas kaip priešpriešą pateikia JAV verslo modelį, kur valstybė labai retai kišasi į verslo reikalus

„Europoje pradedantis verslas gali laimėti "grantus", o JAV bet kokia parama verslui teikiama tik iš privataus sektoriaus, kuris noriai remia perspektyvias įmones, nes gali tikėtis didelės grąžos. Be to, investicijos yra griežtai prižiūrimos”, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)