Atmintinėje įrašytos tikslos pateisinamos priežastys, kurias nurodžius galima neatvykti į iš anksto numatytą susitikimą darbo biržoje: stichinė nelaimė arba nelaimingas atsitikimas, tėvų, sutuoktinio ar vaikų mirtis, nenumatytos šeimos aplinkybės, pavyzdžiui, vaiko iki 14 m. liga, šeimos narių priežiūra ar slaugymas, liga, sužalojimas, nėštumas, gimdymas, epidemija.

Taip pat pateisinama priežastimi gali būti laikomas kvietimas atvykti vykdyti Karo prievolės įstatymo nustatytas pareigas, pranešimas ar šaukimas bedarbiui vykti į teismą arba teisėsaugos ar kontrolės (priežiūros) funkcijas atliekančias institucijas ar įstaigas.

DELFI primena, kad nuo liepos įsigaliojo sugriežtinta bedarbių registravimo tvarka, pavyzdžiui, per dvi dienas triskart neatsiliepęs telefonu, kai skambina darbo biržos darbuotojas, bedarbis galėjo netekti savo statuso. Jei bedarbis neturi telefono, jis tai turėjo nurodyti registruodamasis LDB.

Minėtą tvarką bedarbis pusei metų bus išbraukiamas iš sąrašų, jei atsisako siūlomo darbo, tačiau Darbo birža darbą pagal specialybę siūlys tik pusę metų, vėliau siųs į bet kokį darbą.

Taip pat bedarbiais negali tapti tie žmonės, kurie savo žemę yra įregistravę Žemės ūkio ir kaimo verslo registre, individualių įmonių savininkai, sustabdę įmonės veiklą.

Anksčiau už tam tikrų pareigų nevykdymą bedarbiams buvo galima trims mėnesiams sustabdyti jų statuso galiojimą. Nuo liepos statuso sustabdymą pakeitė išbraukimas iš sąrašų pusei metų.

Kai bedarbis bus išbrauktas iš LDB sąrašų, nei jis, nei jo šeima negalės gauti socialinių pašalpų ir turi mokėti 72 Lt privalomąjį sveikatos draudimo mokestį.

LDB griežtesnės bedarbių kontrolės ėmėsi siekdama išvengti piktnaudžiavimo. Anksčiau ji buvo suskaičiavusi, kad maždaug 100 tūkst. iš oficialiai registruotų daugiau nei 300 tūkst. bedarbių yra netikri – turi nedeklaruotų pajamų.

Kai kuriems bedarbiams LDB pasiūlo pasirašyti sąžiningumo deklaraciją, kad jie niekur nelegaliai nedirba.

Maždaug 40 proc. visų bedarbių yra ilgalaikiai, nedirbę daugiau nei metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją