Šiaulių apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje (AVMI) kovo 21 dieną įregistruoti 3 kasos aparatai verslo liudijimus įsigijusioms šiaulietėms. „Kovo 23 d. jos pateikė prašymus išregistruoti kasos aparatus. Viena jų buvo pateikusi prašymą ir dėl kompensacijos – ji atbėgo anuliuoti šio prašymo. Prašyme prekybininkė nurodė pardavusi savo kasos aparatą“, - DELFI pasakojo Šiaulių AVMI Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Elona Limantienė.

Neoficialiai kalbama, kad tikroji turgaus prekybininkių persigalvojimo priežastis – turgaus administracijos ir kolegų prekybininkų spaudimas. DELFI žiniomis, minėtoms prekybininkėms įsigijus aparatus, iš jų atimtos visos prekės, turgaus administracija jas paragino išregistruoti aparatus.

Kad tai gali būti tiesa, patvirtina situacija turguje – penktadienį minėtų darbuotojų vitrinos turguje buvo tuščios. Prekybininkai neoficialiai patvirtino, kad taip nutiko moterims įsigijus kasos aparatus.

Turgaus vadovė: kam mums kasos aparatai reikalingi?

„Mes kasos aparatų neperkame – kam mums jie reikalingi? Žmonės laukia – kol kas prie Seimo badaujama ir niekas kasos aparatų pas mus neperka. Tikimės, kad kažkas pasikeis - dar visas mėnuo“, - DELFI teigė Šiaulių centrinės turgavietės direktorė Laima Kvašienė.

Į kitus DELFI klausimus L. Kvašienė nesiteikė atsakyti. „Niekas pas mus nebuvo aparatų nusipirkę, aš pirmą kartą girdžiu, viskas, neturiu laiko“, - pokalbį skubėjo baigti L. Kvašienė.

Iš viso Šiauliuose jau užregistruoti 39 prašymai įregistruoti kasos aparatus, 7 prekeiviai pateikė prašymus kompensuoti aparatų įsigijimo išlaidas.

Įsigijusių aparatus nemyli ir Tauragėje

Kad kasos aparatus jau įsigiję prekybininkai kolegų nemylimi, patvirtina ir Tauragės pavyzdys. „Viena moteris į mus kreipėsi aiškindama, kad kasos aparatų neįsigiję turgaus prekiautojai nelabai teigiamai į ją pažiūrėjo“, - sakė Tauragės AVMI viršininko pavaduotojas Rolandas Ivaščenko.

Tauragės apskrityje kol kas įregistruoti tik keturi prekybai turgavietėse skirti kasos aparatai. Prašymų juos išregistruoti negauta. „Kol kas antplūdžio nejaučiame“, - teigė R. Ivaščenko.

Z.Sorokienė: tai dezinformacija

Zita Sorokienė
„Tai viena eilinių dezinformacijų, kokia nukreipiama į smulkiuosius verslininkus. Mes neturime informacijos, kad tokie dalykai vyksta. Smulkieji verslininkai vieningi ir žino, ko nori, ko siekia. Galų gale, tokiomis priemonėmis turgaviečių savininkai arba verslininkai niekada neužsiiminės“, - tikino Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Z. Sorokienė.

Pasak Z. Sorokienės, kas nori, tas aparatus ir įsigyja. Asociacijos duomenimis, šiandien kasos aparatus įsigijusi labai menka prekybininkų dalis.

Asociacijos vadovė aiškino tikinti, kad Vyriausybės sprendimą dėl kasos aparatų turguje dar pavyks atšaukti. „Jeigu mes gyvename teisinėje valstybėje, Vyriausybė privalėtų su verslo aplinka derėtis ir kalbėtis. Mes pateikėme daug problemų, šis klausimas dviem rezoliucijomis buvo pateiktas Seime svarstyti, Seimo nariai taip pat mano, kad yra problema – priimti nutarimai visiškai nederinti su asociacija“, - kalbėjo ji.

Z. Sorokienė piktinosi, kad per 32 prie Seimo vykstančios bado akcijos dienas Vyriausybės atstovai nebuvo užėję pasidomėti, dėl ko žmonės badauja.

DELFI primena, kad, pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką, nuo šių metų gegužės 1d. dengtose turgavietėse maisto produktais prekiaujantys prekybininkai turės naudoti kasos aparatus. Pirmiesiems prekeiviams žadama kompensuoti visą kasos aparato kainą. Skaičiuojama, kad kasos aparatus turės nusipirkti maždaug 2-3 tūkst. prekeivių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją