„Finansų ministerija, deja, turi pabloginti kitų metų makroekonomines prognozes, dėl to laikytis 3 proc. (biudžeto) deficito ribos be papildomų sprendimų labai sunku. Pasirinkimai yra trys: didesnis deficitas ir didesnė skola, o didesnė skola visada yra didesni mokesčiai tik su palūkanomis arba mokesčių pakeitimai, arba išlaidų pakeitimai, jeigu ministrai ras rezervų“, - sakė I. Šimonytė. Anot jos, galima ieškoti rezervų išlaidose, tačiau galimybių nėra daug.

Finansų ministrės nuomone, Lietuvai parankiausi būtų turto ir galbūt automobilių mokesčiai, tačiau tokiems sprendimas gali stigti laiko iki metų pabaigos, kada turi būti priimtas sprendimas.

„Tai PVM mokesčio keitimas būtų vienas greitai įgyvendinamų sprendimų. Suprantu, kad niekam tai nepatinka, bet kol kas dar neteko girdėti tikrų alternatyvų“, - sakė I. Šimonytė.

Anot premjero Andriaus Kubiliaus, galutinio sprendimo dėl PVM didinimo dar nėra priimta.

„Vyksta diskusijos su koalicijos partneriai, Seimo frakcijomis ir tikiuosi visų atsakingo veikimo. Iki šiol Lietuva trejus metus demonstravo atsakingą finansų politiką“, - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio trečiadienį kalbėjo A. Kubilius.

Anot Vyriausybės vadovo, Lietuvai būtina susimažinti deficitą, kad finansų rinkose galėtų toliau skolintis.

„Noriu pastebėti, kad didžioji problema ir Italijos, ir Ispanijos ir visai neseniai Belgijos buvo susietos ne su konkrečiais parametrais, koks yra deficitas, bet didžiosios problemos kilo, kai tarptautinės rinkos suabejojo, ar tų šalių Vyriausybės turi pakankamai politinės valios spręsti iškylančioms problemoms“, - kalbėjo A. Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją