2008 metais per savaitę trys stambiausi Islandijos bankai, kuriems teko iki 80 proc. šalies finansinio sektoriaus, paskelbė esantys nepajėgūs įvykdyti savo įsipareigojimų. Vienas iš trijų bankų - "Landsbanki" - savo veiklą vykdė Olandijos ir Didžiosios Britanijos teritorijoje.

Jam bankrutavus šių dviejų šalių vyriausybėms teko kompensuoti savo piliečiams (apie 400 tūkst. žmonių) 4 mlrd. eurų nuostolių. Didžioji Britanija ir Nyderlandai pareikalavo iš Islandijos grąžinti šią sumą, pagrasinusios kreiptis į Europos teismą.

Balandžio 10 d. Islandijoje vyko referendumas dėl planų grąžinti visas skolas banko "Icesave" britų ir olandų indėlininkams, kurie patyrė nuostolių žlugus šalies bankininkystės sistemai. Referendumo rezultatai parodė, kad dauguma islandų planams nepritaria.

O. R. Grimsonas pastebėjo, kad skolos gali ir turi būti padengtos "Landsbanki" turto sąskaita, pripažindamas savo tėvynainių teisę neprisiimti atsakomybės už privataus banko skolas.

Bankrutavusio banko turtas vertinamas daugiau nei 9 mlrd. eurų. Pirmieji mokėjimai turėtų būti atlikti gruodžio pabaigoje. Ir vis dėlto šalies prezidentas pareiškė, kad jeigu byla pasieks teismą, šalis įvykdys jo sprendimą, kad ir koks jis būtų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją