Remiantis oficialiais duomenimis, nedarbo lygis Ispanijoje pasiekė rekordą - 24,4 proc., o reitingų agentūra "Standard and Poor's" (S&P) sumažino Ispanijos skolinimosi reitingą ir įspėjo dėl laukiančių pavojų. Be to, mažmeniniai pardavimai smuko dvidešimt pirmą mėnesį iš eilės.

"Šie duomenys siaubingi visiems ir siaubingi vyriausybei. Ispaniją ištiko didelio masto krizė", - interviu vietos radijo stočiai sakė šalies užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Garcia-Margallo.

S&P akcentavo padidėjusią riziką dėl blogų paskolų Ispanijos bankuose bei paragino Europos šalis imtis veiksmų, padėsiančių skatinti ekonomikos augimą.

Ispanijos vyriausybė jau išgelbėjo keletą bankų, o investuotojai nerimauja, kad dėl lėtėjančios ekonomikos pažeidžiamus skolintojus gali sukrėsti dar viena blogų paskolų banga.

Ekonomikai traukiantis, net įgyvendinus griežtas taupymo priemones, Ispanija vargu ar gali tikėtis šiemet pasiekti griežtus viešojo deficito planinius rodiklius.

Ministras pirmininkas Mariano Rajoy ketvirtadienį sakė, kad ir toliau taikys taupymo priemones, nors jos ir apsunkina ekonomiką, bei paragino kitas Europos valstybes imtis ekonomikos skatinimo priemonių.

Analitikai teigia, kad Ispanija padėtis sudėtinga, ir ragina vyriausybę kuo greičiau spręsti su bankų sektoriumi susijusias problemas.

Neveikia

Naujienų agentūros CNBC kalbinti ekspertai teigia, kad reitingų agentūros "Standard and Poor's" (S&P) sprendimas sumažinti Ispanijos skolinimosi reitingą įrodo, kad norint įveikti skolų krizę vien taupymo priemonių neužtenka.

"Žinoma, taupymas ir augimas negali eiti kartu. Manau, kad Europos lyderiai turi išsilaisvinti iš šio griežto taupymo režimo ir imtis kitų priemonių, paskatinsiančių augimą", - mano "Group Wealth Management" viceprezidentas Vasu Menonas.

S&P sprendimą sumažinti reitingą lėmė nerimas dėl traukiantis ekonomikai augančios vyriausybės skolos. Ispanijos centrinis bankas anksčiau šią savaitę sakė, kad per pirmus tris šių metų mėnesius šalies ekonomika tikriausiai susitraukė 0,4 proc. Oficialūs duomenys bus paskelbti pirmadienį.

V. Menonas teigia, kad taupymo priemonės pradeda neigiamai veikti Europos ekonomikas, nes jos laipsniškai grimzta į recesiją.

"Matome, kad jos pradeda veikti Europos ekonomikas ir ne tik euro zoną, bet ir Didžiąją Britaniją - šalis įgyvendino taupymo priemones ir pažiūrėkit, kur jie dabar - recesijoje", - sakė V. Menonas.

Anot JAV investicinės kompanijos PIMCO vadovo Marco Seidnero, "jeigu ekonomikos gali augti, jos gali saugiai išsikapstyti iš skolų duobės, o jeigu ne - krizė tęsis".

Analitikai sutiko, kad nėra jokios staigios išeities ir kad Europos centrinis bankas (ECB) turės ir toliau lieti pinigus į bankų sistemą.

"Europoje jie iš esmės nusiteikę amžinai skirti pinigus ir jais spręsti problemą. Tai daryti jiems gali tekti metų metus", - CNBC sakė "Bank of Singapore" vyriausiasis ekonomistas Richardas Jerramas.

V. Menonas pridūrė, kad "tie, kurie iš Europos tikisi greito sprendimo, tikisi tikrai per daug".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)