„Kai kalbu apie religiją, esu ateistas, kai kalbu apie politiką – anarchistas, - organizacijos „Global Lithuanian Leaders" renginyje kalbėjo ekonomistas. - Kai kalbu apie ekonomiką, sakau, kad esame dabar daug blogesnėje situacijoje nei 2007 m. To, kas vyksta dabar, nepavadinčiau recesija – pavadinčiau dar didesne depresija, nei buvo praėjusio amžiaus ketvirtame dešimtmetyje“.

Valdžia – žlugdytoja

Pasak ekonomisto tikrąją krizę pasaulyje atspindi ne BVP rodikliai, o prastėjantis žmonių gyvenimas.

D. Casey įsitikinęs, kad pasaulio ekonomika ritasi žemyn, nes per mažai skiriama dėmesio dviems dalykams, kurie skatina ekonomiką vystytis: gamybai ir technologijoms.

„Kiekvienas sveiko žmogaus protas turi suprasti, kad reikia skatinti gamybą, o ne vartojimą. Taip galima sutaupyti pinigų, kuriuos vėliau galima skirti ekonomikos plėtotei“, - kalbėjo amerikietis.

„Ekonomikos vystymuisi reikia kapitalo ir technologijų. Valdžia čia yra ne prie ko. Aš net pasakyčiau, kad valdžia yra žlugdytoja: visi mano, kad ji gali išspręsti visas problemas, tačiau tai – nesąmonė, - įsitikinęs lietuviškų šaknų turintis ekonomistas. - Aš tikiu ne politine, o ekonomine demokratija – kas yra laisva rinka“.

Specialistas teigia, kad reguliavimas buvo galimas tik primityvioje ekonomikoje, tačiau jis niekada nebuvo etiškas dalykas.

Europos Sąjunga žlugs

Douglas Casey
„Eilinis žmogus yra sąžiningas. 20 proc. yra potencialūs problemų kūrėjai. Jei geri žmonės tiki savanoriškais susitarimais dėl tvarkos su kitais žmonėmis, pagalvokite, kokiems žmonėms reikalinga valdžia, kuri yra institucionalizuota. Valdžia traukia nusikaltėlius taip pat, kaip kai kas, ką palieka šuo, traukia muses“, - filosofavo ekonomistas.

D. Casey teigė, kad Europos Sąjunga nuo pat įkūrimo buvo pasmerkta žlugti.

Pasak eksperto, popieriniai pinigai anksčiau ar vėliau išnyks – toks, jo manymu, laukia ir euro likimas. „Euras – tai esperanto valiuta. Jis buvo sukurtas vien iš žmonių vaizduotės. Rekomenduočiau atsigręžti į auksą“, - kalbėjo amerikietis.

Nesupranta D. Casey ir centrinių bankų reikšmės šalių ekonomikai: „Viskas, ką jie daro, tai žlugdo valiutas, kuriomis turėtų rūpintis. Drastiškai bandydami stimuliuoti ekonomiką, jie stabdo gamybą. O ekonomika turėtų būti nukreipta būtent į tai, o ne vartojimą“.

„Ekonomikos augimui reikalingos santaupos. Žmonės daugiausia taupo valiuta. Kas nutiks, kai valiutos žlugs? Bus didelė bėda. Ir tikiu, kad taip ir bus“, - pesimistiškai kalbėjo ekonomistas.

Sėdima uragano viduje

„Manau, kad esame istoriniame pasikeitimo taške. Turėsime didelių politinių ir ekonominių nuosmukių, taip pat socialinių ir gal net karinių“, - prognozavo D. Casey.

Ekonomistas spėjo, kad 2007 m. įsismarkavo finansinės krizės uraganas, tačiau dabar pasaulis yra uragano centre, kur atrodo ramu, tačiau greitai pradės žemė su dangumi maišytis.

„Ką 2007 m. krizės metu padarė šalių vadovai? Jie prikūrė papildomos valiutos, kuri niekur nedingo. Dauguma jos yra saugomi komerciniuose bankuose. Anksčiau ar vėliau tie pinigai pateks žmonėms ir produktų kainos pasieks mėnulį“, - pinigų spausdinimo politiką kritikavo ekonomistas.

Paklaustas, kas tokiame neramiame ekonomikos pasaulyje padėtų Lietuvai išsiskirti iš kitų valstybių, D. Casey siūlė pasižiūrėti į Šveicariją ir pasimokyti jos pavyzdžio.

„Lietuva turi unikalią galimybę, bent man taip atrodo. Jūs turite tik kelis milijonus litų. Šveicarija tai padarė. Jei būčiau lietuvis, leisčiau įkurti banką su 100 proc. rezervo, kuris galėtų priimti ir auksą, kiek galima atsisakyčiau mokesčių. Jei tai padarytumėte, į Lietuvą atkeliautų milijardai dolerių. Taip pritrauktumėte kapitalą, kuris padėtų tapti turtinga šalimi“, - patarė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (478)