Pasak J.C.Trichet, tai nereiškia, kad euro zonos šalys ketina Kinijos "nusižeminusios prašyti".

Kiek anksčiau Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) vadovas Klausas Reglingas per savo vizitą Kinijoje mėgino įtiktini Kiniją skirti 100 mlrd. dolerių fondui.

Kinijos prezidentas Hu Jintao sekmadienį atvyko į Vieną prieš pat lemtingąjį Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių susitikimą, vyksiantį lapkričio 3-4 dienomis Kanuose.

Kinijos finansų ministro pavaduotojas anksčiau tikino, kad klausimas dėl Kinijos investicijų į EFSF į viršūnių susitikimo darbotvarkę neįtrauktas.

Per pirmuosius ketverius J.C.Trichet vadovavimo ECB metus euro zonos ekonomika gana sparčiai augo, infliacija buvo saikinga, o finansinė sistema - stabili. Tačiau pastaraisiais metais bloką smarkiai sudrebino skolų krizė.

Per interviu BBC J.C.Trichet sakė, kad susitarimai dėl skolų nurašymo, analogiški tiems, kokie buvo pasiekti praėjusią savaitę dėl Graikijos, neturėtų būti sudarinėjami ateityje.

Praėjusią savaitę Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pareiškė, kad 2001 metais Graikijai suteiktas leidimas prisijungti prie euro zonos buvo "klaida".

Tačiau J.C.Trichet pastebėjo, kad kai Graikija jungėsi prie euro zonos, galiojo "švelnaus nesikišimo" atmosfera.

"Tai buvo rinkų nesikišimas, vyriausybių nesikišimas, individualus ir kolektyvinis nesikišimas", - sakė J.C.Trichet.

Savo aštuonerių metų darbą ECB vadovo poste J.C.Trichet vertina "gerai".

"Jeigu ir buvo klaidų, tai jos buvo susijusios su vyriausybėmis ir investuotojais, o ne su banku", - sakė jis.

Tuo metu Kinijos prekybos ministras Chen Demingas pirmadienį pažadėjo, kad jo šalis "aktyviai palaikys" skolų prislėgtą Europą, užsimindamas, jog Pekinas gali skirti investicijų, tik nenurodė, ar jos būtų pervedamos į Europos Sąjungos (ES) finansinio gelbėjimo fondą.

"Visos šalys yra toje pačioje valtyje. Laikysimės drauge, kad Europa galėtų atsigauti", - Chen Demingo žodžius Vienoje, kur jis lydi su oficialiu vizitu atvykusį Kinijos prezidentą Hu Jintao, citavo Austrijos naujienų agentūra.

Hu Jintao dviejų dienų vizitas Austrijoje prasidėjo viliantis, kad Pekinas gali investuoti lėšų į ES finansinio gelbėjimo fondą. Kinijos vadovas ketvirtadienį ir penktadienį dalyvaus Prancūzijos mieste Kanuose vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime

J.C.Trichet ECB vadovo vairą perduoda buvusiam Italijos centrinio banko vadovui Mario Dragi, kuris dažnai vadinamas "Supermarijumi". Jam teks vadovauti Europos centriniam bankui giliausios per visą euro zonos istoriją krizės laikotarpiu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją