Šalies vadovės teigimu, įstatymo pataisos atveria kelią Regioninių atliekų tvarkymo centrų (RATC) privatizavimui ir monopolio įsigalėjimui atliekų bei sąvartynų tvarkymo versle. Pasak prezidentės, įsigaliojus šioms pataisoms, labai išaugtų atliekų tvarkymo kaina, turtingieji mokėtų mažiau, o sąžiningi žmonės turėtų mokėti už visus. Kaina už šiukšlių išvežimą ypač pabrangtų daugiabučių gyventojams, skelbiama prezidentūros išplatintame pranešime.

D. Grybauskaitės žodžiais, toks įstatymas atvertų kelią Vilniaus šilumos ūkio situacijos pasikartojimui atliekų sektoriuje.
„Šios pataisos siūlo sukurti „rubikoninį“ šilumos ūkio variantą ir atveria kelią monopolininkui piktnaudžiauti kainomis už atliekų tvarkymą. Gyventojai už atliekų išvežimą mokės brangiau, o savivaldybės bus bejėgės juos apginti. Šalies žmonės jau nukentėjo nuo monopolininkų savivalės šilumos ūkyje“, - pranešime cituojama prezidentė.

Pasak šalies vadovės, išstūmus savivaldybių įmones ir privatizavus atliekų tvarkymo sektorių, šalies žmonės taptų privatininkų įkaitais, nes sąvartynų eksploatavimas ir šiukšlių išvežimo paslaugos bus orientuotos ne į gyventojų poreikius, o į pelną.

Pasaulinė praktika rodo, kad privačių sąvartynų tvarkymas kainuoja gerokai brangiau. Marijampolėje, kur sąvartyną eksploatuoja privatus operatorius, atliekų tvarkymo paslaugos yra brangiausios visoje Lietuvoje.

Savivaldybių asociacijos prezidentei adresuotame laiške taip pat akcentuojama, kad įsigaliojus šioms pataisoms atliekų tvarkymo paslaugos gyventojams žymiai pabrangtų.

Valstybės vadovės teigimu, viešas interesas turi būti apgintas.

„Negalima leisti, kad atliekų tvarkymas būtų monopolizuotas, o gyventojai patirtų ekonominius, socialinius ir ekologinius nuostolius. Todėl RATC turi išlikti savivaldybių nuosavybe, negali būti privatizuota jų vykdoma ūkinė veikla ar jie išardyti dėl formalių reikalavimų“, - teigiama pranešime.

Tai jau antras per pastarąsias savaites prezidentės vetuotas Seimo sprendimas. D. Grybauskaitė taip pat grąžino Seimui svarstyti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis numatyta šio įstatymo išimtis politinėms partijoms. Tačiau Seimas, iš naujo svarstydamas minėtą įstatymą, pirmą kartą per dabartinės šalies vadovės kadenciją ryžosi atmesti prezidentės veto. D. Grybauskaitės komanda tokį Seimo poelgį pavadino gėdingu.

J.Šimėnas: ar man reikia nuogam susideginti prie prezidentūros?

Jonas Šimėnas
Prezidentės sprendimu pasipiktino vienas atkakliausių Atliekų tvarkymo įstatymo pataisų šalininkų, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, konservatorius Jonas Šimėnas.

„Čia yra su antru pasauliu kalba. Su numirusiais kalba. Visiškai tų dalykų nėra“, - D. Grybauskaitės sprendimo motyvus DELFI komentavo J. Šimėnas.

Anot jo, dar iki įstatymo priėmimo Seime buvo kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kuri prezidentės iškeltų grėsmių esą neįžvelgė.

„Kreipėmės į STT prieš pateikiant Seimui. STT nusiuntėme taip pat tuos nuogąstavimus Savivaldybių asociacijos. Ir STT neįžvelgė tų visų nuogąstavimų. Tai ką? Man dabar reikėtų nusirengti ir nuogam susideginti prie prezidentūros, kad tikrai taip nėra?“ - piktinosi parlamentaras.

Jis taip pat apkaltino prezidentę ir jos komandą darbu dabartinei, esą neskaidriai RATC sistemai.

„Prezidentūra dirba būtent šitoms monopolistinėms struktūroms, kurios šiuo metu nesąžiningai uždirba pinigus. Nesąžiningai, nesuteikdami paslaugų, dabartiniai regioniniai atliekų tvarkymo centrai, gauna pinigus. Prezidentūra pataikauja esamai sistemai, kai iš žmonių imami nesąžiningai pinigai. (...) Patarėjai, šiuo atveju – Nerijus Udrėnas, gina iš tikrųjų dabar galiojančią, galėčiau tūkstantį kartų pakartoti, neskaidrią sisemą“, - tęsė J. Šimėnas.

Politikas taip pat abejojo, kuris sąvartynas – prezidentės nurodytas Marijampolės sąvartynas, eksploatuojamas privataus verslo, ar RATC valdomas Kazokiškių sąvartynas – yra brangiausias šalyje. „Galbūt ir Marijampolėje, aš nežinau dabar“, - dvejojo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas.

Jis tikino, jog įstatyme nėra jokių galimybių pakartoti Vilniaus šilumos ūkio scenarijų, o prezidentė neva bus atsakinga už neskaidrią dabarinę sistemą, jei Seimas jos veto neatmes.

„Tai yra iš piršto laužti argumentai. Kaip tik atliekų tvarkymo sistemoje mes sudėliojome viską priešingai negu šilumos sistemoje. (...) Čia jokio šilumos tikrai nėra sukurta. Ir „rubikoninių“ čia modelių nėra. (...) Mūsų sistema yra orientuota į žmogų, bet ne į RATC, kuriuos gina šiuo metu prezidentūra ar prezidentė. Jeigu tai prezidentės citata – ir prezidentė. Ir už tolimesnį atliekų tvarkymą toliau bus atsakinga prezidentė, jeigu Seimas neanuliuos veto“, - reziumavo J. Šimėnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją