"Aš niekad nemaniau, kad Graikija gali palikti euro zoną. Tai nesąmonė, propaganda. Šios dienos diskusijų metu Graikijos pasitraukimas iš euro zonos nebuvo svarstomas, apie tai absoliučiai niekas net neužsiminė", - pareiškė jis po šešias valandas trukusių derybų.

Situacija Graikijoje išlieka itin įtempta. Išvakarėse šalies prezidentui nepavyko susitarti su parlamento frakcijų lyderiais dėl naujojo ministrų kabineto formavimo. Jeigu parlamentarams pavyks suformuoti valdančiąją koaliciją, kuri laikysis su ES suderinto išlaidų mažinimo plano, euro grupės pirmininkas pažadėjo apsvarstyti reformų vykdymo terminų pratęsimo variantą.

"Kad įvyktų derybos, mums būtina Graikijos vyriausybė, kuri patvirtintų savo pasirengimą vykdyti išlaidų mažinimo programą. Tuomet, atsižvelgę į aplinkybes, mes galbūt ir svarstysime naujus reformų vykdymo terminus", - pareiškė J.C. Junckeras.

Priešingai nei euro grupės vadovas, Europos centrinio banko valdybos nariai Lucas Coene’as ir Patrickas Honohanas anksčiau skelbė neatmetantys Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybės. Pasak jų, tokio sprendimo padariniai Europai bus sunkūs, bet ne fatališki.

Vokietija priešinasi Graikijos pasitraukimui iš euro zonos. Jeigu Graikija vis dėlto paliktų euro zoną, Berlynas rizikuoja prarasti nemažą dalį valstybės ir privačių lėšų, investuotų išperkant Graikijos skolinius įsipareigojimus.

Tuo pačiu J.C. Junckeras pareiškė, kad euro grupė palaikys galimą ES ekonomikos skatinimą. Prioritetiniu uždaviniu jis pavadino lėšų investavimą į ilgalaikius projektus, kurie užtikrins euro zonos ekonomikos augimą, be to, investicijų efektyvumas turėtų būti vertinamas kas keleri metai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)