Anot moterų kalėjimo pareigūnų, visiškai valstybės išlaikomi nuteistieji šiuo metu gauna visą pensiją ir neįgalumo pašalpą. Nors prieš keliolika metų esą patekus į kalėjimą pensijų mokėjimas būdavo stabdomas. Valstybės išlaikomos vaikus auginančios moterys gimus kūdikiui taip pat gauna maždaug 1500 litų pašalpą, o paskui kas mėnesį dar po beveik 100 litų.

Vaiko pinigų, pensijų ar neįgalumo išmokų, anot pareigūnų, negali liesti jokia buhalterija, areštuoti anstoliai, iš tų pinigų negalima išskaičiuoti net priteistų žalų ar skolų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistai teigia, kad išskaičiuoti valstybės išlaikymo kaliniams iš pensijų negalima.

„Konstitucinis teismas ne kartą yra pasisakęs, kad asmuo, kuris mokėjo socialinio draudimo įmokas, įgavo teisę į išmoką, tai yra konstitucinė teisė ir asmenims šitos išmokos tikrai turi būti mokamos“, - sakė Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė.

Kalėjimų departamento duomenimis, vyresnių nei 60 metų asmenų įkalinimo įstaigose yra beveik 200. Kalėjime dirbantys pensininkai pasipiktinę, kad prieš nuteistuosius yra pažeminti. Pareigūnams valstybė negrąžina per sunkmetį 20 proc. nukirptos pensijos. Visiems kitiems pensininkams, kalėjime sėdintiems taip pat, valstybė pensijas jau atkūrė.

„Aš, kaip dirbanti pensininkė pareigūnė, buvau skriaudžiama. Mano pensija trijų formulių pagalba buvo mažinama, o įkalintam pensininkui, pilnai išlaikomam valstybės, buvo taikoma tik viena formulė - iki 20 proc. O visos kitos - ne. Man susidaro vaizdas, kad vis dėlto įkalinimas yra mažesnė bausmė negu darbas“, - piktinosi pataisos namų gydytoja Regina Petrošiūtė.

Dėl socialinės neteisybės pareigūnė valstybę padavė į teismą. Anot moters, bylinėtis ruošiasi ir kiti pensijų neatgaunantys kolegos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)