Realus pajamų padidėjimas – ne visiems

2013 m. įmonės daugiau nei šiemet į atlyginimų dydį investuoti neketina. Jų atstovai nurodė, kad daugiau nei pusė visų įmonių – 67 proc. - bazinius atlyginimus vidutiniškai planuoja padidinti 2,5 proc. Labiausiai šį pokytį turėtų pajusti vidurinės grandies vadovai ir specialistai dirbantys farmacijos, IT srityje. Tuo metu dirbantys statybų ar bankų sektoriuje, mažmeninėje prekyboje šį pasikeitimą pajus mažiau.

Visgi, net ir padidinus algas realų pajamų padidėjimą pajus ne visi. „Išsipildžius prognozėms ir infliacijai 2013 m. ūgtelėjus iki 2,8 proc. realų pajamų padidėjimą pajus tikrai ne kiekvienas“, - sakė „Hay Group“ direktorė Baltijos šalims Neda Songin. Jos teigimu, ateinančiais metais labiausiai pajusti išaugusį realių pajamų kiekį turėtų geri viduriniosios grandies vadovai. „Šiais metais iš tiesų matoma, kad kas antras darbuotojas pajuto tą atlyginimo pakėlimą ir dažniausiai tai yra susiję su tuo, kad tai yra geri darbuotojai. Taigi kitais metais turėtų būti lygiai taip pat“, - sakė N. Songin.

Vakarų Europos atlyginimų teks palaukti

Ateinančiais metais lietuviai dar neturėtų tikėtis Vakarų Europoje dirbančių darbuotojų algų – biudžetas, skiriamas jų didinimui bus panašus į šįmetį. Pasak N. Songin, dabartinį atotrūkį lėmė ekonominė krizė, kurios metus daugiausiai buvo investuojama ne į sistemas, didinančias darbuotojų efektyvumą ir profesionalumą, bet į atlyginimus.

„Dabar yra pats metas grįžti prie šio klausimo, nes įmonėms teks siekti gana aukštai iškeltų tikslų su tais pačiais atlyginimų biudžetais. Vadinasi, joms reikės elgtis visiškai kitaip, negu jos elgėsi iki šiol – investuoti į darbo kokybės didinimą, kuris yra neišvengiamas be gero strateginio mąstymo, profesionalios vadybos, ir ,žinoma, technologijų“, - sakė N. Songin.

Atlyginimai kilo beveik 3 proc.
Neda Songinaitė

Lietuvos atlyginimų rinkos tyrimo rezultatai rodo, kad šiemet atlyginimai taip pat kilo – nors trečdalio įmonių darbuotojų atlyginimų nekito, nuo praėjusių metų balandžio jie buvo didinami beveik 68 proc. Lietuvos įmonių. Vidutiniškai darbo užmokestis buvo pakeltas 2,8 proc., šį pokytį pajuto maždaug kas antras darbuotojas.

Labiausiai padidėjusia alga galėjo džiaugtis vidurinės grandies vadovai ir specialistai. Mažiausių atlyginimo pasikeitimus pajuto aukščiausio lygio vadovai, jaunesnieji specialistai ir darbininkiškų profesijų atstovai. „Kalbant apie darbuotojų kategorijas, šiais metais didesnį pakėlimą turėjo vidurinioji grandis vadovų ir specialistų, aukščiausio lygio vadovams beveik pusė įmonių išvis šaldė atlyginimus, šiek tiek mažiau negu pusė nedidino atlyginimų darbininkams“, - sakė N. Songin.

Atlyginimų pokyčiai buvo ryškiausi farmacijos, IT sektoriuje, mažiausiai keitėsi statybos sektoriuje, dirbantiems mažmeninėje prekyboje, industrinių prekių ir mašinų pardavimo sferoje. „Tendencija akivaizdi – didesnius atlyginimus gauna kokybiškesni darbuotojai, - sakė N. Songin. - Darbuotojų kokybės faktorius kalbant apie atlyginimų faktorių yra pagrindinis“.

„Hay group“ tyrimo rezultatai rodo, kad atlyginimų pasikeitimai buvo ryškesni lietuviško kapitalo įmonėse – jose dirbantys darbuotojai buvo apdovanoti 3,2 proc. pakilusia alga, kai tarptautinėse bendrovėse šis pasikeitimas tesiekė 2,5 proc.

„Ši tendencija iš dalies atspindi atlygio valdymo skirtumus įmonėse: lietuviško kapitalo įmonės buvo linkusios greičiau ir drastiškiau mažinti atlyginimus užsėjus sunkmečiui, o užsienio kapitalo įmonėse atlyginimų mažinimas buvo retesnis ir geriau valdomas procesas, tad ir jo padariniai skirtingi, - sako N. Songin.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)