„Aš manau, kad yra labai daug pagrindo žmonių klausime, kodėl kasos aparatai yra tik prekiaujant maisto produktais. Tai galima paaiškinti etapiškumu ir tam tikra maisto specifika lyginant su sportbačiais arba kailiniais. Pats verslas ir pati veikla nėra kaži kuo skirtinga ir tos išlygos turėjimas nėra labai pagrįstas“, – trečiadienį po Seimo ir biudžeto komiteto posėdžio žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Paklausta, kada galėtų atsirasti kasos aparatai Gariūnuose, ji sakė, kad bus laikomasi įprastos tvarkos.

„Mes turėtume laikytis savo principų, kuriuos esame įdiegę, kad visi nauji reikalavimai įsigalioja arba nuo gegužės 1 d., arba nuo lapkričio 1 d. Tikrai nebus jokių, kad nuo rytoj atsiras kasos aparatai. Finansų ministerija parengs pasiūlymų kompleksą, pateiks jį diskusijoms, kurios neabejotinai bus labai karštos“, – teigė ministrė.

I. Šimonytė taip pat sako, kad reikėtų neleisti verslo liudijimų turėtojams vykdyti didmeninės prekybos.

„Kasos aparatai yra priemonė apskaitai tvarkyti. Gariūnuose, žiūrint veiklos požiūriu, manau, daug aktualesnis klausimas yra didmeninės prekybos, kuri leidžiama su verslo liudijimais ir kuri neturėtų būti leidžiama. Maisto prekyboje tai yra uždrausta pora metų“, – komentavo ministrė.

Jos teigimu, šiuo metu maždaug trečdalis visų verslo liudijimų yra išduota prekybai.

„Prekyba yra viena tų sričių, kur galimas sugeneruoti pajamų srautas yra ne pats mažiausias ir kur yra pakankamai didelė rizika, kad visos pajamos nėra deklaruojamos. Mūsų tyrimai rodo, kad pridėtinės vertės mokesčio ribą prekiaujant maistu, ypatingai mėsa, pasiekia nesunkiai. Manau, kad tie pardavėjai, kurie prekiauja kailiniais arba kitomis brangesnėmis prekėmis, veikiausiai ją pasiekia dar nesunkiau“, - sakė I. Šimonytė.

Verslininkas, pasiekęs 100 tūkst. Lt metinę apyvartą, automatiškai tampa PVM mokėtoju. Šiuo metu PVM Lietuvoje yra 21 proc.

Ūkio ministras Rimantas Žylius taip pat yra sakęs, kad sieks kasos aparatų įvedimo Gariūnuose.

DELFI primena, kad nuo gegužės visi maisto pardavėjai, dirbantys dengtose turgavietėse, privalo turėti kasos aparatus.

Šiuo Vyriausybės sprendimu pasipiktino Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija, prie Seimo paskelbusi bado akciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją