„Gimusi verslo idėja parodo, kad žmogus linkęs kurti ir norėtų turėti savo verslą. Tai yra sveikintina, tačiau vien tik jos neužtenka. Nuo idėjos iki jos realizavimo žmogus itin dažnai susiduria su labai negatyviu reiškiniu – nuolat kylančiomis abejonėmis, kurios žmogų pasmerkia kovai su pačiu savimi“, – „Investuok“ seminaro dalyviams pasakojo verslo konsultantas S. Jovaišas.

Abejonėms – ne

Pasaulio praktika rodo, kad nuosavą verslą norėtų turėti ir apie tai svarsto gana daug žmonių, tačiau realybė visai kitokia – tik 10 proc. visų norinčiųjų šį tikslą įgyvendina.
Kodėl taip yra?

„Atsakymas daugiau nei paprastas. Nors turi verslo idėją, žmonės visada suranda daugiau neigiamų argumentų, kodėl nereikėtų tos idėjos įgyvendinti. Nuolatinis mąstymas apie riziką prarasti investicijas ir persekiojanti baimė apie dar neįkurto verslo žlugimą bei nepasitikėjimas savo jėgomis neleidžia atsiskleisti talentingiems žmonėms. Negalima bijoti nesėkmių, tiesiog iš jų reikia mokytis“, – ragino S. Jovaišas.

Pasak jo, darbas nuosavame versle žmogui suteikia didesnį malonumą nei samdomo darbuotojo statusas, o pranašumų gausa turėtų padėti visiems žengti lemtingą žingsnį verslo link.

„Visi norime tapti finansiškai nepriklausomi, turėti galimybę įgyvendinti visas kilusias idėjas ir, aišku, kada panorėję atostogauti. Tačiau norint tai pasiekti pirma reikia norus paversti tikslais, tikslus – planais, o planus – veiksmais. Paskui labai daug dirbti. Jeigu tai padarysite, turėsite galimybę tapti ta visuomenės dalimi, kuri vėliau nesigailės dėl neįgyvendintų planų“, – kalbėjo konsultantas apie motyvacijos būtinumą.

Neveiklumas nubraukia tikslus

Algimantas Variakojis
Ilgametę patirtį finansavimo pritraukimo ir privataus kapitalo investicijų valdymo srityje turintis A. Variakojis išskyrė du aspektus, neleidžiančius didėti verslininkų bendruomenei.

„Žmonės savo neveiklumą bando pateisinti žinių stoka ir nežinojimu, iš kur gauti pradinių investicijų verslui. Suprantama, kad pradedant verslą reikia turėti žinių, todėl jauniems žmonėms siūlyčiau gyvenimą planuoti taip, kad jie keletą metų eitų padirbėti įmonėje, susipažintų su administravimo sistema, darbuotojų priėmimo ir atleidimo subtilybėmis. Prieš steigiant savo įmonę jau reikia mokėti išrašyti sąskaitas, sudaryti sutartis. Todėl reikia mokytis ne iš savų, bet iš svetimų klaidų. Kai reikia uždirbti pinigus, ne laikas mokytis administravimo“, – teigė „Investuok“ seminaro dalyviams daug metų verslo plėtojimui paskyręs A. Variakojis.

Jo teigimu, pradedant verslą ypač daug lemia pažintys su patirties turinčiais žmonėmis, kurie gali patarti, suteikti reikalingų žinių. Todėl reikia turėti kuo daugiau pažįstamų, iš kurių ateityje gali atsirasti ne tik verslo partneriai, bet ir potencialūs investuotojai.

„Galutinai apsisprendus veikti, reikia priimti sprendimą: ar įgyvendinti visiškai naują idėją, ar kopijuoti jau egzistuojantį verslo modelį. Nauja idėja teikia didesnį pasitenkinimą, tačiau vėl gali kilti abejonių, kad jos pagrindu kažkas jau dirba. Todėl verta pasirinkti patrauklų sektorių ir stebėti jame jau dirbančių įmonių klaidas. Jeigu jas išanalizavę pastebime galintys klientams pasiūlyti geresnius sprendimus, reikia nedelsiant veikti ir taip užkariauti rinką“, – patarė A. Variakojis.

Verslo idėjų paslaptys

A. Variakojis prisiminė savo pirmosios įmonės steigimą ir su tuo susijusias problemas, vėliau pavirtusias dar keliais verslo planais.

„Pirmosios prekybos įmonės steigimas man truko net kelis mėnesius. Todėl nusprendžiau užsiimti greitu įmonių steigimu, taupančiu ne tik klientų laiką, bet ir pinigus. Dar vėliau, kai pačiam kilo problemų tvarkant buhalterinę apskaitą, atidariau šiuos klausimus sprendžiančią įmonę. Atminkite, kad geriausios idėjos – paprastos“, – prisiminimasis ir patirtimi su „Investuok“ seminaro dalyviais dalinosi A. Variakojis.

Pinigų stoka – vienas iš dažniausiai girdimų pasiteisinimų, kodėl nepradedamas nuosavas verslas. Tačiau, A. Variakojo teigimu, daug blogiau, kai žmogus turi pinigų, tačiau nesugeba jų racionaliai panaudoti.

„Teko matyti, kaip naujos įmonės savininkas biurą įkuria Vilniaus centre, perka brangią kompiuterinę techniką ir taip vaidina verslininką, nors įmonė dar negauna pakankamai pajamų. Vėliau ateina laikas mokėti atlyginimus darbuotojams, mokesčius, tačiau nebūna iš ko, ir įmonė bankrutuoja. Reikia žinoti, kad pinigai mėgsta tuos, kurie juos skaičiuoja“, – apie verslininkų klaidas seminaro dalyviams pasakojo A. Variakojis.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.