Kaip nurodo Konkurencijos taryba, tyrimo metu nustatyta, kad 30 kelionių agentūrų bei kelionių paieškos ir užsakymų sistemos „E-Turas” administratorė „Eturas” derino klientams suteikiamos nuolaidos dydį internetu parduodamoms kelionėms.

Nustatyta, kad maksimali nuolaida, kurią galėjo gauti vartotojai, įsigyjantys keliones internetu, 2009 m. rugpjūčio - 2010 m. kovo mėnesiais buvo apribota iki 3 proc. nuo kelionės kainos.

Konkurencijos tarybos nuomone, taip buvo pažeistas Konkurencijos įstatymo 5 straipsnis, draudžiantis konkurenciją ribojančius susitarimus, tokius kaip konkurentų susitarimai dėl kainų.

Baudos skirtos 29 kelionių agentūroms ir kelionių paieškos portalą administruojančiai bendrovei.

Prakalbo apie bankrotus

Įmonės „Kalnų upė“ direktorius Andrius Stonys DELFI teigė, kad toks Konkurencijos tarybos sprendimas mažesnius kelionių organizatorius prives prie bankroto. „Mums skirta bauda (131,3 tūkst. Lt) pusantro karto didesnė nei metinės įmonės pajamos. Sprendimas buvo netikėtas ir su juo nesutinkame“, - kalbėjo įmonės vadovas.

Pasak jo, daug klausimų kyla, kaip buvo paskaičiuotos baudos: „Įmonėje dirba du žmonės, pajamos mažos, kokią įtaką kelionių rinkai mes galėjome turėti?“

A. Stonys užtikrintai tvirtino, kad baudos skyrimas – neteisingas, nes „visų pirma nebuvo pažeidimo". Vyras teigė tikįs, kad Konkurencijos tarnyba nusprendė bausti pačią silpniausią šio sektoriaus grandį. „Sunku surasti labiau konkurencingą rinką nei kelionių agentūrų. Ir taip gyvename iš 5-6 proc. maržos. Tokios baudos prives prie bankroto“, - skundėsi pašnekovas.

DELFI susisiekus su „Megaturo“, kuriam skirta 2,09 mln. Lt, direktoriumi Eugenijumi Morkūnu šis teigė, kad sprendimas buvo netikėtas ir su juo dar nespėjo susipažinti. „Mums tai naujiena kaip iš giedro dangaus. Kaip tik dabar aiškinamės iš kur ta bauda atsirado ir už ką ji skirta“, - kalbėjo pašnekovas. Įmonės vadovas sakė girdėjęs apie Konkurencijos taryboje vykstantį tyrimą, tačiau nežinojo, kad tai susiję ir su „Megaturu“.

„Litamicus“ direktorius Stanislovas Maslauskas taip pat sakė nesuprantantis, kokiu pagrindu paskaičiuota bauda ir tvirtino, kad jokių pažeidimų dėl konkurencijos jų įmonė nepadarė. „Prie E-Turas“ sistemos mes prisijungėme vėliau nei kitos įmonės. Tikrai neribojome kelionių agentūrų pasiūlymų. Kokias nuolaidas taikėme prieš prisijungiant prie šios sistemos, tokias taikėme ir po“, - kalbėjo įmonės vadovas.

S. Maslauskas teigė, kad „E-Turas“ buvo tik viena iš priemonių vykdyti savo veiklą, o ne konkurencijos varžymas. „Susikviesime advokatus ir tarsimės ką daryti. Ar skųsime sprendimą, ar ne spręsime išnagrinėję detales“, - komentavo įmonės direktorius.

Jis svarstė ir apie baudas gavusių įmonių jungimąsi į asociacijas. „Mūsų įmonei suėjo 21 m. ir tokio žiauraus susitvarkymo, nežinant už ką nebuvo“, - skundėsi vadovas.

“Kelionių akademijos“ atstovai taip pat tikino nustebę Konkurencijos tarybos nutarimu. „Jokio Konkurencijos įstatymo pažeidimo nepadarėme ir nesiekėme padaryti. Kelionių pardavimo rinka yra labai konkurencinga – joje veikia didelis skaičius rinkos dalyvių, kurie konkuruoja tarpusavyje. Tokioje dinamiškoje ir konkurencingoje rinkoje jokie karteliniai susitarimai nėra galimi“, - įsitikinę įmonės atstovai. Įmonė teigia, kad jai skirta 389,9 tūkst. Lt bauda yra „neprotinga ir nepagrįstai didelė“.

„Kelionių akademija“ žada Konkurencijos tarybos nutarimą skųsti teismui.

Baudos skirtos bendrovėms:

UAB „AAA Wrislit“ – 358 800 litų;
UAB „Aljus ir KO“ – 2 400 litų;
UAB „Aviaeuropa“ – 12 100 litų;
UAB „Baltic Clipper“ – 154 600 litų;
UAB „Baltic Tours Vilnius“ – 112 000 litų;
UAB „Daigera“ – 79 300 litų;
UAB „Eturas“ – 51 100 litų;
UAB „Ferona“ – 33 200 litų;
UAB „Freshtravel“ – 12 200 litų;
UAB „Grand Voyage“ – 1 900 litų;
UAB „Guliverio kelionės“ – 639 800 litų;
UAB „Gustus vitae“ – 29 100 litų;
UAB „Kalnų upė“ – 131 300 litų;
UAB „Keliautojų klubas“ – 202 500 litų;
UAB „Kelionių akademija“ – 389 900 litų;
UAB „Kelionių gurmanai“ – 14 400 litų;
UAB „Kelionių laikas“ – 107 500 litų;
Turizmo UAB „Litamicus“ – 58 600 litų;
UAB „Megaturas“ – 2 090 700 litų;
UAB „Neoturas“ – 107 000 litų;
UAB „Smaragdas travel“ – 229 400 litų;
UAB „TopTravel“ – 138 900 litų;
UAB „Travelonline Baltics“ – 115 900 litų;
UAB „Tropikai“ – 28 400 litų;
UAB „Vestekspress“ – 164 300 litų;
UAB „Vipauta“ – 10 800 litų;
UAB „Vistus“ – 3 700 litų;
UAB „Visveta“ – 131 400 litų;
UAB „Zigzag Travel“ – 13 100 litų;
UAB „ZIP Travel“ – 8 700 litų.

Vieną bendrovę, „700LT“, Konkurencijos taryba atleido nuo baudos, kadangi įmonė pirmoji pateikusi Konkurencijos tarybai visą informaciją apie draudžiamą susitarimą, atitiko visas atleidimo nuo baudos sąlygas. Įmonei grėsė 160 tūkst. Lt bauda.

Anot tarybos, baudos skirtos įvertinus padaryto pažeidimo pavojingumą ir trukmę, įmonių atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes, kiekvienos įmonės įtaką pažeidimo padarymui ir prekių, tiesiogiai ir netiesiogiai susijusių su pažeidimu, pardavimų vertę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)