JAV federalinis atsargų bankas nustatė, kad bankams "Citi", "SunTrust", "Ally Financial" ir "MetLife" nepavyko įtikinti ekspertų, kad jų kapitalas pakankamas norint atlaikyti dar vieną rimtą krizę.

"Citigroup" yra trečias pagal dydį JAV bankas. Dauguma iš devyniolikos testuojamų bankų vadinamuosius streso testus išlaikė.

Visi testuojami bankai yra daug stipresni nei buvo iškart po 2008 m. finansų krizės, pažymėjo Federalinis atsargų bankas.

JAV centrinis bankas tikrino bankų sugebėjimą atremti panašią krizę, dėl kurios smarkiai padidėjo nedarbas (13 proc.), nusmuko akcijų rinka (50 proc.), sumažėjo namų kainos (21 proc.).

JAV federalinis atsargų bankas atlieka streso testus nuo 2009 metų, bet šie rezultatai pirmą kartą skelbiami viešai.

Reikalavimai, keliami bankams, šįkart buvo griežtesni nei ankstesniais metais, nes JAV centrinis bankas nori įsitikinti, ar šalies bankai yra pasirengę vykdyti naujas bankininkystės taisykles - "Basel II", kurios įsigalios nuo 2014 metų.

Į bankų streso testų rezultatus iškart reagavo akcijų rinka, nes testų išlaikymas reiškia, jog bankai gali padidinti akcininkų dividendus.

Iškart po pranešimų apie testų rezultatus "JPMorgan" akcijos pabrango 7 proc., tuo tarpu "Citibank" akcijos atpigo 4 proc.

Federalinis atsargų bankas siekia nustatyti, kad bankai ne tik gali atremti galimą ateityje krizę, bet ir pajėgūs tęsti kreditavimą.

Tačiau ekspertai išlieka skeptiški dėl šių testų naudos.

"Didžiausią susirūpinimą man kelia tai, kad JAV federalinis atsargų bankas ir kiti centriniai bankai nesugebėjo numatyti pastarosios bankų krizės, - BBC sakė žurnalo "The Economist" verslo redaktorius Matthew Bishopas. - Ir nesu įsitikinęs, kad dabar jie geriau pasirengę prognozuoti ateities įvykius nei anksčiau".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją