„Dėl euro zonos ir pasaulio ekonomikos problemų mūsų žvilgsnis į kitus metus yra šiek tiek labiau realistinis, apie tai kalba ir visos tarptautinės institucijos. Biudžeto planavimo reikaluose matome labai svarbų prioritetą – finansų sistemos stabilumo užtikrinimas, jos tolesnį konsolidavimą. Bendras sutarimas yra, kad biudžeto deficitas neturi viršyti 2,8 proc. BVP”, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

Ministrų kabinetas tarėsi dėl siūlymo lėšas ministerijoms mažinti 2 proc. Tai leistų sutaupyti apie 300 mln. Lt.

„Tai priklauso nuo ministerijų prioritetų. Tai nėra mūsų sprendimas, kiekviena ministerija turi pažiūrėti, ar ji mažina darbo užmokestį, etatus, investicinius projektus. Tai nėra kažkoks drastiškas mažinimas, tai yra realizuojamas sprendimas“, – kalbėjo premjeras.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas pripažino, kad toks pasiūlymas ministerijų nenudžiugino.

„Siūloma 2 proc. mažinti finansavimą visiems asignavimų valdytojams – visoms ministerijoms. Nelabai (jos sutinka – DELFI), bet nelabai pasirinkimo turėsime, arba būname Lietuva, arba būname Šiaurės Atėnais“, – sakė jis.

2012 m. ambicingas 2,8 proc. BVP valdžios sektoriaus deficito tikslas esą reikalingas dėl prastėjančios situacijos pasaulio finansų rinkose. Mastrichto kriterijai reikalauja, kad valdžios sektoriaus deficitas sudarytų ne daugiau 3 proc. BVP.

Būsimi nacionalinio ir valstybės biudžetų skaičiai kol kas neskelbiami.

Aiškus tik būsimasis „Sodros“ biudžeto projektas. Iš viso 2012 m. „Sodra“ planuoja išleisti 14,023 mlrd. Lt, laukiama, kad išlaidos bus 13,341 mlrd. Lt. Taigi ir toliau „Sodros“ pajamos nesutaps su išlaidomis, deficitas turėtų būti 2,1 mlrd. Lt

Nuo kitų metų pradžios senatvės pensijos turėtų grįžti į iki krizės buvusį lygį, tačiau sutaupyti planuojama iš pailginto pensinio amžiaus, pakeistos pensijų skaičiavimo tvarkos.

Iš valstybės įmonių – keliais šimtais milijonų daugiau

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė po Vyriausybės pasitarimo sakė, kad vien tik „Sodros“ ir Ignalinos uždarymo fondų biudžetų bendras deficitas yra 2,2 proc. BVP, todėl valstybės biudžetui lieka galimybė turėti 0,5 mlrd. Lt deficitą.

Pasak jos, pajamas planuojama didinti iš ekonomikos augimo, parduodant valstybės žemę, gaunant daugiau dividendų iš valstybės įmonių ir karpant išlaidas ministerijoms.

„Kitais metais neabejotinai didės biudžeto pajamos. Skaičiuojant esamomis makroekonominėmis prielaidomis ir esamais išlaidų lygiais, skirtumas, kurį mums ministrams teko spręsti sudaro maždaug 1 mlrd. Lt. Sprendžiant 1 mlrd. Lt klausimą prioritetas visų pirma buvo teikiamas nemokestinėms pajamoms, tai yra pajamoms, kurias galime gauti iš turto valdymo arba turto pardavimo, tai yra dividendai, valstybinių įmonių pelnas, valstybinės žemės pardavimas ir panašūs pajamų šaltiniai“, – teigė ji.

Taip pat buvo sutarta, kad visi asignavimų valdytojai svarstys biudžetų sumažinimą 2 proc.

Anot I. Šimonytės, tokie pasiūlymai ministrų nenudžiugino, tačiau mažinti išlaidas verčia nerami situacija pasaulio finansų rinkose, kur Lietuva skolinasi savo deficitui dangstyti.

„Nemačiau nė vieno laimingo ministro, bet tai turbūt yra normalu – visiems paprastai nepakanka asignavimų. Tačiau, manau, kad visi suprantame savo atsakomybę ir tai, kad aplinka, lyginant su buvusia metų pradžioje, šiek tiek susijaukė. Negalime žinoti, kiek ji susijauks labiau, nes netikrumas dėl Graikijos, euro zonos bankų ir bendros pasaulio ekonomikos aplinkos yra suintensyvėjęs“, – kalbėjo finansų ministrė.

Jos teigimu, iš valstybinių įmonių kitąmet norima surinkti šimtais milijonų daugiau. Jos yra pateikusios, kad gali sumokėti 70 mln. Lt.

Planavo atgriebti milijardą

Praėjusių metų biudžeto pagrindinė naujovė buvo siekis iš kontrabandos ir šešėlinės ekonomikos atsikovoti 1 mlrd. Lt. Iki šiol nėra vieningos nuomonės, ar tai pavyko įgyvendinti.

Nacionalinio biudžeto, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, pajamos, o su Europos Sąjungos (ES) ir kitos finansinės paramos lėšomis turi sudaryti 26,8 mlrd. Lt. Iš ES ir kitos finansinės paramos planuojama gauti 6,9 mlrd. Lt.

Tuo metu numatomos išlaidos – 29,344 mlrd. Lt.

Nacionalinio biudžeto pajamos šiemet turėjo augti 2,4 mlrd. Lt, o išlaidos – 700 mln. Lt.

Valstybė 2011 m. be ES lėšų planavo surinkti 16,9 mlrd. Lt, o išleisti – 19,45 mlrd. Lt

2011 metais planuojamos „Sodros“ biudžeto išlaidos turėjo būti 13,502 mlrd. Lt, pajamos – 10,943 mlrd. Lt.

Dėl geresnio surinkimo laukiama, kad metų pabaigoje į „Sodrą“ bus įplaukę 11,113 mlrd. Lt. Taigi ir deficitas turėtų būti ne 2,7 mlrd. Lt, bet 2,2 mlrd. Lt.

Priimant biudžetą 2011 m. buvo planuojama, kad valdžios sektoriaus deficitas sudarys 5,3 proc. BVP.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją