Toks susitarimas pasiektas per neseniai įvykusį Pietų Sudano prezidento Salva Kiiro vizitą Kinijoje, pranešė Pietų Sudano vyriausybės atstovas.

Pasak jo, Kinijos skirtos lėšos artimiausius dvejus metus bus naudojamos keliams ir tiltams statyti, žemės ūkio plėtrai, taip pat telekomunikacijų projektams. Į šiuos darbus bus įtrauktos ir Kinijos kompanijos, pridūrė atstovas.

Pagrindinis tiek Sudano, tiek Pietų Sudano pajamų šaltinis yra naftos gavyba. Nafta daugiausia išgaunama Pietų Sudano teritorijoje, tačiau naftotiekiai, kuriais žaliava transportuojama į uostą Raudonojoje jūroje, nutiesti per Sudaną. Pietų Sudanas, nepatenkintas tarifais už naftos transportavimą, pasiūlė nutiesti vamzdyną, susisiekiantį su Indijos vandenyno uostais.

Pagrindinė naftos, išgaunamos Sudano ir Pietų Sudano teritorijoje, pirkėja yra Kinija. Į Pietų Sudano gavybos infrastruktūrą ir Sudano naftotiekius Kinija jau investavo šimtus milijonus dolerių. Dėl abiejų Sudanų pasienio ginčų, lydimų dažnų ginkluotų susidūrimų, ir šalių nesugebėjimo susitarti dėl naftos pajamų paskirstymo energijos išteklių tiekimas į Kiniją dažnai stringa.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)