Nuo 2013 m. pradžios akcizo tarifas dyzelinui didinamas nuo 1043 Lt iki 1140 Lt už 1 000 litrų. Finansų ministerija nurodo, kad naujoji riba – Europos Sąjungos reikalaujamas minimumas.

Ministerija skaičiuoja, kad vidutinė dyzelino litro kaina degalinėse galėtų padidėti apie 12 centų. „Tačiau konkretūs kainų pokyčiai priklausys nuo naftos ir jos produktų kainų tendencijų pasaulinėje rinkoje, naftos perdirbėjų bei pardavėjų kainodaros ir kitų veiksnių”, rašoma ministerijos pranešime.

Šiuo metu dyzelinas degalinėse kainuoja 4,59-4,67 Lt/l.

Planuojama, jog dėl padidinto akcizo dyzelinui valstybės biudžetas 2013 metais gautų apie 94 mln. Lt papildomų pajamų.

Cigaretės – 30 ct brangiau

Nuo kitų metų kovo didinamas ir akcizas cigaretėmis. Finansų ministerija skaičiuoja, kad cigarečių pakelis vidutiniškai turėtų brangti 30 ct, „tačiau konkrečių kainų pokyčiai priklausys nuo gamintojų ir didmenininkų kainodaros sprendimų.”

Planuojama, kad nuo kitų metų kovo įsigalios 244 litų (dabar 232 Lt) už 1000 cigarečių minimalus akcizų tarifas, o specifinis elementas bus 148 Lt (dabar 140 Lt) už 1000 cigarečių.

Nuo 2013 m. kovo mėn. didės akcizų tarifas cigarams ir cigarilėms iki 88 Lt už kilogramą. Kitam rūkomajam tabakui akcizų tarifas didės nuo 2012 m. sausio 1 d. ir bus 163 Lt už kg.

Planuojama, jog dėl padidintų akcizų tabako gaminiams valstybės biudžetas 2013 metais gautų apie 19 mln. litų papildomų pajamų.

Sudaromos sąlygos pigti žurnalams ir laikraščiams

Nuo kitų metų įsigalios lengvatinis 9 proc. PVM tarifas keleivių ir bagažo vežimo reguliariaisiais maršrutais paslaugoms, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams bei 5 proc. tarifas neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui. Taip pat nuolat galioja 9 proc. tarifas knygoms ir neperiodiniams leidiniams.

Vyriausybė siūlo dar vieneriems metams pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymą centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui bei lengvatinį 5 proc. PVM tarifo taikymą kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių tiekimui.

Numatoma, jog dėl visų PVM lengvatų valstybės biudžetas gaus 472 mln. litų mažiau pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (538)