Didžiąją 2013 metų skolinimosi poreikio dalį, apie 6,7 mlrd. litų, sudarys lėšos, skirtos ankstesnės skolos grąžinimui.

Beveik pusę šios sumos sudarys 2013 metų kovą išperkama 2003 m. išleista ir 2004 m. papildyta 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų) euroobligacijų emisija. Be to, kitų metų sausio pabaigoje valstybei reikės išpirkti daugiau pusės milijardo litų vertės Vyriausybės vertybinių popierių emisiją vidaus rinkoje, dėstoma ministerijos pranešime.

Ministerija nurodo, kad Lietuva skolai grąžinti jau yra 2,1 mlrd. litų rezervą.

Numatoma, kad viešųjų finansų deficitas (skirtumo tarp pajamų ir išlaidų) 2013 m. sudarys 2,5 proc. BVP. Jam finansuoti reikės apie 2,7 mlrd. litų skolintų lėšų. Apie 1,7 mlrd. litų šios sumos teks „Sodros” biudžeto deficitui finansuoti, apie 1 mlrd. litų – valstybės biudžeto deficitui finansuoti ir ES finansinės paramos srautams subalansuoti.

Planuojama, kad Finansų ministerija skolinsis leisdama Vyriausybės vertybinius popierius vidaus ir užsienio rinkose, teikdama prioritetą ilgesnės trukmės (nuo 2 iki 10 metų) obligacijoms.

Valstybės skolos valdymo išlaidoms (iš esmės – palūkanų už skolą mokėjimams) kitais metais iš valstybės biudžeto numatoma skirti 2,3 mlrd. litų.

Numatoma, kad valstybės skola kitų metų pabaigoje sudarys apie 40,5 proc. prognozuojamo BVP.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)