Per Klaipėdos miesto savivaldybės Privatizavimo komisijos posėdį buvo pradėta diskutuoti dėl Klaipėdos miesto tarybai priklausančių įmonių ateities. Bene daugiausia dėmesio skirta viešąją miesto pirtį administruojančios UAB "Vildmina" ateities perspektyvoms.

Uostamiestyje veikianti viešoji pirtis - kone vienintelė išlikusi neprivatizuota tokio tipo įstaiga Lietuvoje. Praėjusiais metais joje apsilankė per 50 tūkst. klaipėdiečių. Šiuo metu vienkartinio apsilankymo pirtyje kaina siekia 14 litų. Į pirtį eina ne tik patogumų neturintys klaipėdiečiai, bet ir tikrieji pirties teikiamų malonumų mėgėjai.

„Tokio garo, kaip Klaipėdos pirtyje, daugiau niekur nerasi, - LŽ sakė verslininkas Šarūnas Jagminas. - Po dušu palįsti galiu bet kur. Čia gerinu sveikatą, pirtis labai padeda nugarai, sąnariams."

„Kaip verslininkas esu įsitikinęs, jei bendrovė miestui nemoka dividendų, gauna kelis litus pelno, ją vertėtų parduoti, kol ji dar turi paklausą", - įsitikinęs tarybos narys R.Bražinskas. Tokiam siūlymui pritarė ir Klaipėdos miesto savivaldybės vicemeras Benas Šimkus, dažniausiai per posėdžius retai kada ištariantis bent žodį.

Pirties privatizavimas svarstomas jau ne pirmą kartą. 2002 metais grupė klaipėdiečių surinko parašus dėl miesto pirties išsaugojimo, todėl ji buvo išbraukta iš privatizuojamų objektų sąrašo.

Kaimynystė su vaiduokliais

Nors šį kartą idėja parduoti pirtį nesulaukė didesnio palaikymo, tačiau tolesnei jos veiklai koją gali pakišti kaimynystė su kita bendrove, kuri valdo XIX a. viduryje pastatytas dujų saugyklas ir čia ketina statyti pramogų ir verslo objektą su restoranais, konferencijų salėmis ir kazino.

Ilgus metus riogsoję apleisti dujų saugyklų pastatai priklauso mįslingai bendrovei UAB „Vaiduoklių draustinis", kurioje, be direktoriaus, nėra nei vieno samdomo asmens. Informacijos tarnybos apie šią bendrovę neturi duomenų, tačiau UAB „Creditreform" duomenų bazėje direktoriumi nurodomas Romualdas Jalinskas. Tokią pačią pavardę turintis žmogus prieš keletą metų kartu su R.Bražinsku dirbo radijo stotyje "„aluna". Dabar R.Bražinskas yra bendraturtis mieste veikiančios radijo stoties "Vox Maris", kuri įsikūrusi miesto centre esančiuose lošimo namuose ir bendradarbiauja su jų savininkais.

Pirtį gins nuogaliai

Prisiekęs pirtininkas Š.Jagminas pasiryžęs bet kokiomis priemonėmis ginti pirtį nuo privatizavimo: „Jei reikės, išgarsinsime Klaipėdą visoje Europoje, nes nuogi ateisime į savivaldybę. Juk žinome, kuo baigiasi privatizavimai - pastatą nugriauna, o atsiradusiame sklype stato dangoraižius."

Sužinojęs, kad idėją privatizuoti pirtį pasiūlė R.Bražinskas, Š.Jagminas sakė manąs, jog jam talkinant savo tikslų gali siekti Žilvinas Jacka, žinomo palangiškio verslininko Gedimino Jackos sūnus.

Pats R.Bražinskas tikina, kad su UAB "Vaiduoklių draustinis" nėra susijęs, o Žilvino Jackos nepažįstąs. „Noriu tik sužinoti, kaip efektyviai valdomas savivaldybės turtas", - LŽ įrodinėjo R.Bražinskas.

Pirtį valdančios bendrovės „Vildmina" direktorius Vytautas Eitmanavičius stebėjosi, kad nebuvo pakviestas į pasitarimą, kur buvo aptariama ir jo vadovaujamos įmonės ateitis.