Už tai, kad atitinkamas Civilinio kodekso pataisas Seimas pradėtų svarstyti, balsavo 46 Seimo nariai, o 9 parlamentarai susilaikė. Pataisos reglamentuoja mokesčius už bendrą daugiabučio elektrą, teritorijos priežiūrą, buitinių atliekų išvežimą, liftą.

"Nemačiau nė vienos pasaulio valstybės, kad liftu važinėtų plotas, o ne žmogus", - priekaištavo pataisas Seime pristatęs parlamentaras Julius Dautartas. Jis pareiškė, kad nustatant mokesčius "nuo galvos", padidėtų bendruomenės buitinė kultūra.

Nors J.Dautartas aiškino, kad pataisos komunalinių mokesčių nepadidins, parlamentarė Danutė Bekintienė prognozavo, kad pataisų efektas bus priešingas. Pasak jos, šiais laikais, kai galima gyvenamąja vieta deklaruoti ne tą būstą, kuriame iš tiesų gyvenama, bus sunku įrodyti, kas kokius mokesčius turi mokėti.

"Pataisų įgyvendinimas neįmanomas", - sakė ji.

J.Dautartas sako, kad pataisas įgyvendinti padės "savikontrolės mechanizmas". Pasak jo, dabar didžioji dalis mokesčių tenka vyresnio amžiaus gyventojui, likusiam gyventi savo bute vienam ar dviese.

"Darbingos šeimos su vaikais daugiau naudoja ir dažniau sugadina bendrojo naudojimo objektus (ypač liftą), daugiau šiukšlina, o mokesčius moka žymiai mažesnius. Taip nemokūs vyresnio amžiaus bedarbiai ar pensininkai didina skolininkų skaičių, pažeidžiamos jų teisės", - sakė jis.

Dabar papildyti siūlomas Civilinis Kodeksas straipsnis nustato, kad butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai turimai ploto daliai apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas, taip pat reguliariai kaupti lėšas, skiriamas namui atnaujinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)