Sekmadienį „Swedbank“ klientai, išprovokuoti gandų apie problemas pagrindiniame banke, aktyviai ėmė grynuosius pinigus iš bankomatų.

„Swedbank“ atstovė spaudai Kristine Jakubovska portalui DELFI.lv pareiškė, kad geriausias banko atsakymas į šiuos gandus bus normalus kasdienis darbas.

Apibūdindamas situaciją Latvijoje, „Swedbank“ Lietuvoje vadovas Antanas Danys teigia, kad pagrindo nerimauti banko klientams nėra, bankas atlieka visas funkcijas ir dirba kaip įprasta.

Finansų ir kapitalo rinkos komisija turi dvi gandų šaltinio versijas. Juos galėjo išprovokuoti konkurentai arba „koks psichiškai nestabilus žmogus“.

Pasiėmė 10 mln. latų

Praėjusią savaitę Latvijoje kilo gandai apie „Swedbank“ problemas. Pats didžiausias ažiotažas užfiksuotas Ventspilyje ir Jelgavoje. Tai pirmadienį ryte savo interviu LNT televizijos kanalo laidai „900 sekundžių“ sakė „Swedbank“ valdybos pirmininkas Maris Mančinskis.

Vien per sekmadienį iš „Swedbank“ nuimta per 10 mln. latų (50 mln. Lt). Savo pinigus nusiėmė per 10 tūkst. banko klientų, tačiau M. Mančinskis įsitikinęs, kad tai banko darbui įtakos neturės, nes bendra nuimtų pinigų suma sudaro vos 1 procentą visų depozitų.

„Jeigu mums prireiktų papildomų lėšų, motininis bankas pasiruošęs jas suteikti“, - kalbėjo M. Mančinskis. Jis patikino, kad pirmadienį bankas dirbs įprastu režimu. Pagrindinė užduotis – suteikti klientams būtinas paslaugas.

Sekmadienį fiziškai buvo neįmanoma papildyti visų bankomatų, kai juose baigėsi grynieji. Banko partneris paprasčiausia nepajėgė susitvarkyti su klientų antplūdžiu.

Prasidėjo Ventspilyje

Pirmoji informacija apie tai, kad žmonės pradėjo masiškai nusiimti pinigus iš „Swedbank“ sąskaitų, dar praėjusios savaitės viduryje atkeliavo iš Ventspilio. Iki sekmadienio eilės prie bankomatų nusidriekė jau ir Rygoje, skelbia DELFI.lv.

Kadangi kilus ažiotažui „Swedbank“ bankomatuose pinigai greitai baigėsi, klientų eilės išsirikiavo ir prie kitų bankų bankomatų. „Swedbank“ internetinis bankas dirbo normaliu režimu.

Finansų ir kapitalo rinkos komisijos vadovo pareigas einantis J. Brazovskis, duodamas interviu Latvijos radijui pareiškė, kad komisija ir bankai informuoti apie susiklosčiusią situaciją, tačiau pabrėžė, kad pagrindo tokiems gandams nėra.

Kalbėdamas su portalu DELFI J. Brazovskis tvirtino, jog gandų šaltinį surasti sunku: „Aš informavau saugumo policiją bei valstybinę policiją, taip pat susiskambinau su Švedijos finansinių įstaigų priežiūros tarnybos stabilumo departamento vadovu Uldisu Cerpsu, kuris man patvirtino, kad „Swedbank“ dirba normaliu režimu“.

Priminsime, kad gruodžio pradžioje tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor's“ pakėlė švedų grupės „Swedbank“ reitingą nuo A iki A+ bei nustatė stabilią prognozę. Tokį sprendimą nulėmė daugybė veiksnių, tarp kurių banko rizikų, likvidumo ir kapitalo vertinimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją