Latvijos „Swedbank“ atstovė spaudai Kristine Jakubovska žurnalistams sakė, jog šiame banke palūkanų normos už trumpalaikius indėlius artimos nuliui, o taip yra dėl daugelio išorės veiksnių ir Latvijos centrinio banko vykdomos politikos.

„Atsižvelgęs į įvykius Europoje ir ekonomikos augimui kylančias grėsmes, Europos centrinis bankas iki nulio sumažino palūkanų normą indėliams bankuose. Savo ruožtu Latvijos centrinis bankas rugsėjo pabaigoje pareiškė dar mažinantis palūkanų normą už trumpalaikius indėlius, kuri šiuo metu ir taip artima nuliui. Vidutinė Europos tarpbankinės rinkos palūkanų norma (EURIBOR) ir Latvijos vidutinė tarpbankinė siūlomoji palūkanų norma (RIGIBOR) tendencingai mažėja, todėl mažėja ir palūkanų normos už indėlius Latvijos bankuose“, - sakė „Swedbank“ atstovė.

„Visame pasaulyje šiuo metu susiklosčiusi situacija lemia ir tendencijas Latvijos bankų sektoriuje bei jame siūlomoms palūkanoms už indėlius, nors joms didelę įtaką daro ir vidaus rinkos taisyklės bei centrinio banko monetarinė politika, todėl palūkanų normas būtina derinti prie bendros ekonomikos situacijos ir jos augimo perspektyvų“, - įsitikinusi K. Jakubovska.

SEB banko finansų rinkų valdymo departamento atstovas Andris Larinšas žurnalistams sakė, jog prieš kurį laiką pasaulyje prasidėjo rekordiškai mažų palūkanų už indėlius era.

„Taip nutiko dėl krizės. Centriniai bankai, bandantys ant kojų vėl pastatyti savo šalių ekonomiką, palūkanų normas sumažino. Deja, vien sumažinus palūkanų normas pinigai tikrai neatpigo ir, kaip ir anksčiau, šie ištekliai visiems prieinami tikrai netapo“, - teigia atstovas.

„Didžioji dalis rinkos dalyvių, iš centrinių bankų imdami ilgalaikes paskolas dalį, dalį išteklių grąžina kaip indėlius centriniuose bankuose“, - sakė atstovas.

Šiuo metu „Swedbank“ verslui už trumpalaikius indėlius latais (vienam ar dviem mėnesiams) siūlo 0 proc. palūkanų, už trijų mėnesių indėlį – 0,08 proc. SEB bankas už indėlį latais trims mėnesiams siūlo 0,1-0,11 proc. metinių palūkanų.

Pagal indėlių skaičius „Swedbank“ Latvijoje yra pirmas, jam į nugarą šnopuoja SEB bankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)