„Siūlome pasvarstyti visiškai priešingą idėją – ne didinti PVM, o priešingai – sumažinti. Jei bus priimtas sprendimas sumažinti PVM, realiai tai turėtų įvykti ne vėliau, nei antrą šių metų pusmetį, nes didėja rizika, jog Latvija nepajėgs įgyvendinti Mastrichto kriterijų, norint įsivesti eurą 2014 m.“, – sakė I. Rimševičius.

Kaip jau buvo rašyta, siekiant kompensuoti valstybės biudžeto nuostolį sumažinus darbo jėgos apmokestinimą, Latvijoje gali atšaukti pridėtinės vertės mokesčio lengvatas arba palikti sumažintas privalomąsias įmokas į antrosios pakopos pensijų fondus.

Kalbant apie darbuotojams tenkančius mokesčius, turima omenyje pajamų mokesčio gyventojams sumažinimas nuo esamų 25 iki 21 proc. ir pajamų mokesčiu neapmokestinamo minimumo padidinimas nuo 45 latų (233 Lt) iki 90 latų (446 Lt). Jei Latvija taip padarytų, mokesčių našta Latvijos dirbantiesiems galiausiai priartėtų prie Lietuvoje ir Estijoje pasiekto lygio. Latvijoje mokesčių mažinimas gali prasidėti jau 2013 m.

Latvijos banko vadovo nuomone, sumažinus PVM, būtų pristabdyta infliacija. I. Rimševičius pabrėžė, jog vyriausybei reikės stebėti, kad verslininkai ir prekiautojai nepasinaudotų PVM sumažinimu ir paliktų esamas kainas.

Latvijoje PVM yra 22 proc. dydžio, o lengvatinis PVM – 12 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją