Tai paaiškėjo po ketvirtadienį ryte vykusių Seimo frakcijų pasitarimų. Konservatoriai ir liberalai posėdžiavo gretimose Seimo salėse ir tartis baigė beveik tuo pačiu metu, prieš pat Seimo posėdžio pradžią. Abi pusės didesnių nuolaidų koalicijos partneriams nelinkusios daryti.

Anot konservatorių frakcijos Seime seniūno Jurgio Razmos, derybinės pozicijos patvirtintos, konservatorių dvi svarbiausios principinės nuostatos išlieka: pensijos nuo sausio turi būti pilnai atkurtos, o biudžeto deficitas kitąmet negali viršyti 3 proc. nuo BVP.

„Mums yra labai svarbus senatvės pensijų atkūrimas šimtu procentų nuo sausio 1-osios, biudžeto deficitas, prabangos mokesčių įvedimas, kurie gali būti koreguojami, kad tikrai liktų tik prabangos apmokestinimas. Transporto – atitinkamai pagal vertę, ir pakankamai aukštą vertę, - apie galimas išlygas liberalams užsiminė J. Razma. - Toliau sutinkame, kad gali būti ieškoma galimybių papildomam išlaidų mažinimui biudžete. (...) Manau, kad frakcijos sprendimas tikrai atveria galimybes mūsų atstovams derėtis su partneriais, tame tarpe – ir dėl pervedimų į privačiuosius pensijų fondus.“

J. Razma taip pat užsiminė, kad konservatorių siūlytas kompromisas – pervedimus į pensijų fondus mažinti iki 1 proc. – gali būti koreguojamas.

„Toje dalyje nebuvo nuostata kaip nors griežtai formuluojama. Jeigu kitais klausimais būtų geranoriškas sutarimas, tai ir šičia mūsų atstovai tikrai turi galimybę spresti pagal situaciją“, - sakė konservatorius.

E. Masiulis: diskutuotume tik apie NT mokestį

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis žurnalistams teigė, jog jo vadovaujama politinė jėga ir toliau siūlo pervedimus į pensijų fondus mažinti iki 1,5 proc., o automobilių ir palūkanų apmokestinimui jokiais būdais nepritars.

Kiek nusileisdami dėl pervedimų į privačius pensijų fondus mažinimo, liberalai sykiu reikalauja papildomų garantijų, kad šie pervedimai ateityje didės.

„Viskas kol kas diskusijų lygmeny. Yra išsigryninusios kai kurios alternatyvos, ir mes šiandien apsisprendėme, kurios alternatyvos mums yra labiau priimtinos. Pirmiausiai mes norime dar kartą pasakyti, kad svarbiausias dalykas yra neskriausti šiandieną dirbančių žmonių ir besirūpinančių savo socialine ateitimi, savo sauga ateityje. Todėl mes manome, kad įmokos į pensinius fondus neturėtų būti naikinamos, ir siekdami kompromiso, matyt, sutiktume su 1,5 proc. palikimu ir taip pat įsipareigojimu, kad per kitus metus būtų susitarta ir priimti įstatymai, įpareigojantys jau nuo 2013 m. į pensinius fondus mokėti iki 6 proc. Tai yra 2 + 2 + 2 formulė. Keturi procentai iš valstybės, du – iš žmogaus“, - aiškino E. Masiulis.

Iš visų šiuo metu svarstomų naujų mokesčių, Liberalų sąjūdis linkęs svarstyti tik nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimą.

„Mes ir toliau laikomės nuostatos nepritarti naujai siūlomiems mokesčiams. Manome, kad palūkanų apmokestinimas – visiškai ne laiku (įvedamas – DELFI) ir neteisingas mokestis, paliečiantis pirmiausiai tuos žmones, kurie turi nedideles santaupas. Tokioje jautrioje situacijoje, kada bankinė sistema, sakykime, ir taip netvirtai jaučiausi, dar tokiais įstatymais galima būtų paskatinti indėlių atsiėmimą. Kategoriškai nepritariame transporto apmokestinimui ir palūkanų apmokestinimui. Dėl NT mokesčio esame linkę diskutuoti“, - reziumavo E. Masiulis.

A. Čaplikas pyktelėjo ant koalicijos partnerių

Trečiosios koalicijos partijos – Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) – lyderis Algis Čaplikas DELFI teigė nesuprantantis, kodėl konservatoriai ir Liberalų sąjūdis derybas nutarė vykdyti per žiniasklaidą.

„Nelabai man patinka koalicijos partnerių derybos viešumoje. Nes derybos turėtų vykti ten, kur jos vyksta. Kompromiso reikia ieškoti, bet ne lipimu viens kitam ant galvos“, - sakė A. Čaplikas.

Paklaustas, ką dėl mokesčių ir pensijų fondų nutarė LiCS frakcija, jis nurodė, kad daugumoje punktų pritariama Liberalų sąjūdžio nuostatoms.

„Transporto priemonių apmokestinimui yra nepasiruošta, todėl nagrinėti šiemet ir nebereikia. Dėl palūkanų apmokestinimo frakcijoje didžioji dalis pasisako prieš ir nepritaria šiam mokesčiui. Dėl prabangaus NT apmokestinimo – taip, didžioji dalis frakcijos linkusi pritarti tam. O pensijiniai fondai, kaip ir sakė prezidentė, yra neliečiami“, - sakė A. Čaplikas, pridurdamas, jog LiCS nuostata siekti nemažinti pervedimų į privačius pensijų fondus išlieka nepakitusi.

Dėl galbūt galutinio susitarimo koalicijos partneriai derėsis ketvirtadienį popiet, Seimo pirmininkės Irenos Degutienės kabinete.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)