„Natūralu, kad tai bus iš dalies tinkamas laikas daryti artėjant spalio mėnesio įvykiams“, - antradienio spaudos konferencijoje sakė N. Mačiulis. Anot jo, dėl artėjančių rinkimų nereikia tikėtis, kad šiemet galėtų būti keliami mokesčiai.

„Visi suprantame, kad toms politinėms jėgos tai nebūtų palankus veiksnys prieš rinkimus“, - sakė ekonomistas.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad per metus MMA augimas valstybės biudžetui kainuotų ne mažiau nei 100 mln. litų. Anot N. Mačiulio, šiemet dėl sparčiau mažėsiančio nedarbo ir augsiančio užmokesčio turėtų būti surenkama daugiau gyventojų pajamų mokesčio nei prognozuoja ministerija. Pasak eksperto, iš to atsiradęs rezervas leistų didinti MMA. Iš dalies valstybei praradimus kompensuotų ir tai, kad privačiame sektoriuje išaugus MMA, daugiau mokesčių įplauktų į biudžetą.

„Metų viduryje matysis, kad padėtis neblogėja ir augimas pakankamai spartus, o tai leis MMA augimą panaudoti ir kaip skatinamąją priemonę visuomenei“, - sakė N. Mačiulis. Jis primena, kad 2008 m. prieš rinkimus pensijos buvo auginamos nepaisant žinios, kad laukia recesija.

Bankas skaičiuoja, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs kone dvigubai lėčiau nei pernai, tačiau greičiausiai Europos Sąjungoje – 3,3 proc. Tokios „Swedbank“ prognozės yra optimistiškesnės nei Finansų ministerijos, kuri laukia 2,5 proc. BVP augimo. Banko ekonomistai skaičiuoja, kad pagrindiniai augimo varikliai bus gyventojų vartojimas – 3 proc. ir įmonių investicijos, kurios augs 11 proc., nepaisant neigiamų verslo ir prastėjančių vartotojų lūkesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją