Walterio Deffaa’os, Europos Komisijos Regioninės politikos generalinio direktorato vadovo, laiške pranešama, kad metinės kontrolės ataskaitos atskleidė reikšmingus trūkumus.

“Mokėjimai suspenduojami tuomet, kai nustatomas piktnaudžiavimas neteisėtai paskiriant ir neteisėtai panaudojant ES paramą”, – teigia Giedrius Sudikas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas.

Lietuvos ataskaitose skaičiuojama, kad pažeidimai sudaro 1,93 proc. visos paramos, bet Europos Komisijos tarnybos nuomone, 1 potencialūs pažeidimai neįskaičiuoti. O Juos įtraukus, pažeidimų kiekis viršytų 4,36 proc. Be to, EK nerimą kelia tai, jog pažeidimai gali būti sisteminiai, o tai reiškia – jie gali kartotis.

Parama bus atnaujinta, kai Lietuva parengs planą, kaip tvarkysis, kad išvengtų pažeidimų.

Tačiau Finansų ministerija tvirtina, kad 2007-2013 m. programavimo laikotarpiu nei Europos Komisijos, nei Europos Audito Rūmai jokių finansinių sankcijų Lietuvai nėra pritaikę.

Sustabdė 163 mln. eurų mokėjimus

Trečiadienį ryte Finansų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „Europos Komisija (EK) paprašė pateikti papildomą detalesnę informaciją, atsižvelgdama į Valstybės kontrolės už 2010 m. pateiktą Europos Sąjungos 2007-2013 m. struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistemos audito ataskaitą.”

Savo išvadose Valstybės kontrolė pastebėjo, kad 26 mln. litų iš visos 2010 metais deklaruotos Europos Komisijai sumos – beveik 3 mlrd. litų, galėjo būti susiję su netinkamai projektų vykdytojų atliktomis procedūromis. Dauguma Valstybės kontrolės įvardintų neatitikimų siejama su projektų vykdytojų atliekamais viešaisiais pirkimais. Pabrėžiame, piktnaudžiavimo atvejų Valstybės kontrolė nenustatė.

Šiuo metu Finansų ministerija EK jau yra pateikusi dalį prašomos informacijos. Užbaigus likusių klausimų nagrinėjimą, artimiausiu metu EK bus pateikta visa EK mokėjimui atlikti reikiama informacija.

Dauguma Valstybės kontrolės įvardintų galimų neatitikimų siejama su projektų vykdytojų atliekamais viešaisiais pirkimais. Pavyzdžiui, netinkamai parinktas pirkimo būdas; per aukšti kvalifikaciniai reikalavimai; pirkimo metu nustatytas netinkamas pasiūlymų pateikimo terminas, nenurodytas interneto adresas, kur galima susipažinti su visais pirkimo dokumentais; per daug detalūs reikalavimai pirkimo objektui.

Dėl to, ar šios lėšos tikrai yra netinkamos deklaruoti EK, yra pradėti tyrimai kiekviename projekte, kuriame buvo nustatyti galimi neatitikimai. Atkreiptinas dėmesys, kad ES paramą administruojančios institucijos pritaria ne visiems Valstybės kontrolės pastebėjimams. Dėl jų vyksta diskusijos. Dėl tam tikrų Valstybės kontrolės pastebėjimų diskutuojama ieškant bendro sprendimo (teikiami papildomi argumentai ir dokumentai ir pan., kreipiamasi į Viešųjų pirkimų tarnybą). Daugiausiai diskusijų kyla su Valstybės kontrole dėl pastebėjimų, susijusių su galimai netinkamu užsakovo rezervo panaudojimu projektuose, kvalifikacinių reikalavimų nustatymo.

Kol bus pateikta papildoma informacija EK, mokėjimo terminas Lietuvai laikinai nukeltas. Paskutinio Lietuvos pateikto mokėjimų prašymo bendra vertė 163 mln. eurų. ES fondų mokėjimo prašymo nagrinėjimo termino pratęsimas yra standartinė ES reglamentuose numatyta procedūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją