Iš 53 šalių, dalyvavusių tyrime šiais metais, 19 gali būti pavadintos kaip optimistiškomis, tuo tarpu 34 galėtų būti vadinamos pesimistiškomis.

Dauguma turtingų pasaulio šalių patenka į „Raudonąją grupę”, kur yra didelės pajamos vienam gyventojui ir žemi lūkesčiai 2011 metams, tuo tarpu optimistų „Žaliąją grupę” daugiausia sudaro šalys su žemomis pajamomis vienam gyventojui, bet su aukštais lūkesčiais.

Taip pat yra „Geltonoji grupė”, kurią sudaro šalys, kurių pajamos vienam gyventojui yra žemos, bet lūkesčiai 2011 metams taip pat yra žemi. Keletas šalių patenka į taip vadinamąją „Rožinę grupę”. Šios šalys yra su aukštomis pajamomis vienam gyventojui ir aukštu lūkesčių lygiu. Tai yra 4 šalys - Švedija, Suomija, Danija ir Šveicarija.

Lietuvoje 24 proc. apklaustųjų teigia, kad ekonominė situacija pagerės, beveik tiek pat – 25 proc. - mano, kad pablogės, 49 proc. mano, kad nesikeis. 3 proc. respondentų šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

Lietuviai optimistiškiau žiūri į ateitį nei prancūzai, ispanai, britai ar italai, tačiau pesimistiškiau nei rusai, kinai, brazilai ar afganai.

Lietuvoje apklausą vykdžiusios tyrimų bendrovės „Rait” valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė teigia, kad „pagal šio tyrimo duomenis Lietuva atsiduria geltonojoje zonoje, kartu su tokiomis šalimis, kaip Rusija, Lenkija, Turkija, Latvija ir kitomis. Palyginimui galima paminėti, kad Lietuva, nors turi panašias pajamas vienam gyventojui, kaip Lenkija ir Latvija, tačiau turi aukštesnius lūkesčius 2011 metams”.

Anot jos, optimistiškesnius lūkesčius galėjo lemti daugiau optimistinės ekonominės informacijos tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje.

Apklausos atliktos 53 šalyse. Buvo apklausta daugiau nei 64000 gyventojų. Lietuvoje buvo apklausta per 1000 Lietuvos gyventojų 15-74 metų amžiaus. Apklausa vyko praėjusių metu gruodžio mėnesį.
Pasaulio gyventojų lūkesčiai Gallup International grafikas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją