Paskutinį savaitgalį prieš Velykas Augustavo, Suvalkų, Seinų ir kitų Lenkijos pasienio miestų prekyvietes užplūdo atvykėliai iš Lietuvos.

Ieškoti pigesnių prekių į kaimyninę valstybę važiavo ne tiktai Kauno, Šakių, Marijampolės, Druskininkų, Kalvarijos gyventojai, bet ir vilniečiai, ukmergiškiai.

Į du vežimėlius prisikrovusi maisto produktų, Elena parduotuvėje, perskaičiavus į lietuviškus pinigus, paliko 475 litus.

„Tiek galėjo uždirbti Lietuvos prekybininkai, tačiau aš pinigus palikau lenkams. Dar važiuosiu į turgų apsipirkti”, – aiškino vilnietė.

Jos bendrakeleivis šyptelėjo: „Benzinas automobiliui – baltarusiškas, prekės – lenkiškos. Tik gyvename Lietuvoje. Gal dar duonos nusiperkame.”

Auksė ir Juozas Vasiliauskai iš Marijampolės už pirkinius prekybos centre sumokėjo 360 litų. Atvykėliai apskaičiavo, kad kas du mėnesius Lenkijoje palieka po tūkstantį litų. Jie prekių prieš Velykas pirko trims šeimoms. J.Vasiliauskas sakė negalįs suprasti, kodėl riešutų kilogramas Lietuvoje kainuoja 19 litų, o Lenkijoje – tik 7 litus, kodėl žaliųjų žirnelių Marijampolėje be 2 litų nenusipirksi, o kaimynų parduotuvėse jų indelis – tik 1,2 lito.

Lietuviai į Lenkiją keliauja dėl to, kad šioje valstybėje maistui, kaip pirmo būtinumo prekei, taikomas gerokai mažesnis PVM. Mėsai, pienui ir neperdirbtiems maisto produktams jis yra 5 proc., kitiems produktams taikomas 8 proc. PVM tarifas. O Lietuvoje PVM visiems maisto produktams vienodas – 21 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją