Pasak Valstybinio turizmo departamento direktorės Raimondos Balnienės, Kinija – tarp šalių, iš kurių artimiausią dešimtmetį bus generuojami pagrindiniai turizmo srautai. Jos teigimu, Lietuva turi ruoštis atsiverti Kinijos rinkai. Apskaičiuota, kad kinų turistai išleidžia daugiausia pinigų. Jie ypač mėgsta apsipirkinėti.

„Kai pasakai Jonas, vidurinė Kinijos klasė jau žino Lietuvą ir krepšinį. Jis labai populiarus žmogus, tad buvo žymiai lengviau save pozicionuoti toje rinkoje“, - spaudos konferencijoje antradienį sakė R. Balnienė.

Vasarą Lietuvoje lankėsi Kinijos turizmo operatoriai, jiems pristatyta šalis. „Jie susižavėjo Lietuva. Vieno dalyko tik sakė nedaryti – šaltibarščių kinams nesiūlyti - kažkodėl ir spalva, ir konsistencija netiko“, - pasakojo R. Balnienė.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad Lietuvoje kinų kalbą moka tik trys gidai, kiniškai nekalbama viešbučiuose. „Dabar mus atakuoja, mes nebegalime atsimušti nuo kinų turizmo operatorių. Mes neįvertinome jų dydžio, jie nori atvažiuoti į Lietuvą, įtraukti ją į maršrutus“, - sakė R. Balnienė, departamente nusprendusi įdarbinti kiniškai kalbantį žmogų.

Raimonda Balnienė
Pasak departamento vadovės, nuo pavasario planuojami dukart per savaitę vykdomi skrydžiai Pekinas-Vilnius. Jei ši svajonė išsipildytų, Lietuvoje būtų galima galvoti apie 300 kinų per savaitę.

Anot R. Balnienės, jei turizmas pajudės, tai sparčiai ir kinų srautus bus sunku suvaldyti. Tad teks susirūpinti kalbos kursais, kinų kultūra. „Ir su Druskininku meru kalbėjau – sakau, viską turite, net slidinėjimo trasą, bet neturite kinų restorano, o jie reikalauja, kad toks irgi turi būti. Meras pasakė, kad tai tikrai bus“, - sakė R. Balnienė.

„Panašu, kad nuo kitų metų kinų turistų bus nemažai. Tai vyksta greičiau nei mes tikėjomės. Jei į mėnesį bus po 600 turistų, kaip yra prognozuojama, manau, visi labai gerai gyvensime“, - teigė Turizmo rūmų bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Rugsėjį Lietuvoje lankėsi dvi kinų turistų grupės. Kinams Lietuvoje aprodomi pagrindiniai miestai, kurortai. Jiems būtinai bus rodomas gintaras - Lietuvą numatoma pristatyti kaip seniausio gintaro pasaulyje kraštą.

Lietuvą kinai aplanko kartu lankydami kitas Baltijos šalis, Skandinaviją ir Prancūziją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją