Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorė Rūta Rodzko teigė, kad į investicijų prognozę teko pasižiūrėti pesimistiškiau dėl ateities neužtikrintumo: „Neapibrėžtumas dėl ateities varžo vartojimą, o įmones verčia atidėti plėtros sprendimus, todėl vartojimo ir investicijų perspektyva dabar atrodo prastesnė nei prognozuota anksčiau“.

Sumažėję įmonių lūkesčiai turės įtakos ir naujų darbuotojų samdymui, nors šiuo metu užimtumas auga, mažėja nedarbas. „Daugiausia gausėja tokių dirbančiųjų, kurie dirba ne visą darbo dieną. Viena vertus, tai rodo, kad įmonės naudoja lanksčias darbo formas, o tai yra sveikintina. Tačiau kartu tai rodo atsargų įmonių požiūrį į plėtrą ir su tuo susijusius ilgalaikius įsipareigojimus darbuotojams“, - kalbėjo Lietuvos banko specialistė.

Lietuvos bankas skaičiuoja, kad 2012 m. infliacija turėtų siekti 3,2 proc., 2013 m. - 2,8 proc. Eksporto augimui šiemet prognozuojamas 7 proc., kitais metais – 6 proc. augimas. Pagal Lietuvos banko prognozę nedarbo lygis šalyje šiais metais sieks 13,3 proc., 2013 m. - 11,6 proc.

Vartojimo augimas prognozuojamas 2,3 proc. - 2013 m., 4,4 proc. - 2012 m.

Nors Lietuvos BVP augimo prognozes kitiems metams Lietuvos bankui teko sumažinti nuo 3,4 proc. iki 3,1 proc., visgi R. Rodzko teigia, kad kitų metų perspektyvos yra palankios ir nėra numatoma ūkio augimo lėtėjimo.

„Šių metų augimą lemia trumpalaikiai veiksmai – geras derlius, ūgtelėjusi pramonė, tačiau nedarbas išlieka didelis. Esminiai išorės aplinkos momentai yra susiję su nemaža rizika – Europos Sąjungos šalių perspektyvos prastėja, taip pat manome, kad sprendimų radimas užtruks“, - kalbėjo ekspertė.

Europos Komisija, prognozuodama kitų metų ES ekonomikos rodiklius, prognozę pagerino 1 iš 27 šalių – Danijai. 6 šalims numatoma recesija (Graikijai, Ispanijai, Slovėnijai, Kiprui, Italijai, Portugalijai), anksčiau – vienai. Euro zonos augimas prognozuojamas vos teigiamas, sumažintas 1 proc. punktu.

Pasak R. Rodzko, neigiamų žinių įtaką Lietuvoje mažina Rusijos ir kitų Baltijos šalių ūkis.

Kaip pastebi ekspertė, eksporto augimas, kuris šiemet turėtų siekti iki 7 proc., tėra laikinas, nes nėra ilgalaikių veiksnių, kurie leistų užsitęsti tokiam sparčiam augimui, todėl kitais metais reikėtų tikėtis 6 proc. eksporto augimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)