Tarkime, Lietuva turėtų išlošti iš šaudyklinio traukinio „Saulė“ projekto, kuris iš pradžių turėtų jungti Klaipėdą ir Almatą, vėliau būti pratęstas iki Kinijos. Šia vėže ateityje iš Kinijos iki Klaipėdos turėtų keliauti kroviniai. Be to, tarp Kazachstano ir Lietuvos sukurta Verslo taryba – pasak D. Grybauskaitės Kazachstano verslui tai yra signalas, kad valdžia remia tokius ryšius, tad Lietuvos verslininkams galbūt atsivertų niša darbui šioje Azijos valstybėje.

„Aš manau, kad turime žinoti specifiką: Vakaruose vienokios santvarkos, Rytuose – šiek tiek kitokios. Tai yra tų regionų specifika, tuose regionuose reikia mokėti dirbti, šio regiono speficika, kad prezidento nuomonė ir valia yra labai reikšminga ir tai suprasdami bei įvertindami galime tik pasidžiaugti, kad pats prezidentas palaiko pagrindinius bendradarbiavimo projektus su Lietuva“, - telefonu DELFI iš Kazachstano sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė pirmiausia šioje šalyje susitiko su šios šalies prezidentu N. Nazarbajevu, kuris užtikrino politinę paramą Lietuvos ir Kazachstano verslo ryšių plėtrai, tad penktadienį D. Grybauskaitė turėjo progą kiek smulkiau viską aptarti ir su šios šalies premjeru Karimu Masimovu, kuris jau buvo gavęs nurodymus iš prezidento.

„Labai džiaugiuosi, kad įvyko vakarykštis susitikimas su prezidentu, kuriame jis išreiškė labai aiškią savo ir viso Kazachstano politinę valią. Iš karto buvo duotas nurodymas ir su premjeru šiandien buvo daug lengviau kalbėti. Kitaip kalbėjosi būtent todėl, kad yra politinis pritarimas aukščiausius lygiu“, - pasakojo prezidentė.

Pasak jos, penktadienį buvo pasirašytas susitarimas tarp abiejų šalių transporto ministrų, sukurta Verslo taryba, kuri rūpinsis verslo ryšiais ir projektų įgyvendinimu.

Kazachstanas taip pat pažadėjo daryti įtaką Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano muitų sąjungos plėtotei ir atsiriboti nuo bet kokio politikavimo. Anot Lietuvos prezidentės, jeigu pažadai būtų įgyvendinti, tai reikštų, kad iš esmės Kazachstanas atsidurtų prie Lietuvos sienos.

„Tarp Lietuvos ir Kazachstano dar yra Rusija ir Baltarusija, todėl ta vadinamoji muitų sąjunga, kuri yra dabar ir kurią Rusijos premjeras pareiškė norįs tobulinti, tikiuosi mums bus labai naudinga, nes muitų sąjunga reiškia, kas Kazachstano siena atsiranda prie Lietuvos. Ir jeigu Kazachstanas sugebės, ką ir žada, konstruktyviai daryti įtaką, kad ši muitų sąjunga taptų iš tiesų prekybiniu keliu, tai būtų efektyvaus ekonominio bendradarbiavimo pavyzdys“, - teigė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė penktadienį susitiko ir su Kazachstano lietuvių bendruomene ir atidengė paminklinį akmenį, skirtą Lietuvos moterų tremtinių, kalėjusių Akmolinsko Tėvynės išdavikų žmonų lageryje, atminimui.

„Šis paminklinis akmuo pastatytas Kazachstano prezidento iniciatyva. Labai įdomi iniciatyva, įdomi ir pagirtina, net galėtų būti pavyzdžiu kitoms šalims. 1990 m. pradžioje Kazachstano prezidentas išleido dekretą, kuriuo reabilitavo visus stalinizmo politinius kalinius ir paskyrė finansinę kompensaciją. Manyčiau tai pagirtinas ir sektinas pavyzdys ir kitoms šalims. Aš turiu galvoje didelę kaimynę“, - kolegai pagyrų negailėjo D. Grybauskaitė, lietuviams įteikusi juodos duonos ir saldainių „Lietuva“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją